Фірташ планує вийти у Чорне море

Вівторок, 7 червня 2011, 16:59

Український бізнесмен Дмитро Фірташ планує побудувати в Херсонській області термінал для перевалки хімічних вантажів.

Таким чином, хімічні підприємства, що належать Фірташу, зможуть отримати вихід через Дніпро в Чорне море.

Про це заявив голова Херсонської облдержадміністрації Микола Костяк, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Він взяв на себе всю хімічну переробку і її треба транспортувати, ми для цього сьогодні надамо місце під окремий порт. Це не означає, що в Херсоні. Думаю, в стороні селища Станіслав Білозерського району. Спеціалісти (компанії Фірташа) приїдуть і визначать де місце прийнятне для їхньої фірми", - повідомив Кістяк.

Реклама:

Водночас, губернатор зазначив, що ідеться тільки про транспортування хімічних вантажів, і жодних екологічно шкідливих хімічних виробництв в регіоні він не допустить, навіть дуже привабливих за економічними перспективами.

"Ми з усіх сторін на транзитних дорогах поставили знаки: "Херсонщина - екологічно чистий регіон!". Для нас екологія найважливіше", - підкреслив Костяк.

Як відомо, Херсонський морський торговельний порт має потужності для перевалки хімічних вантажів.

У порту переробляються генеральні, навалочні та насипні вантажі.

Понад 40% вантажів, які переробляються в порту, - мінеральні добрива та хімічні вантажі навалом та пакетовані, і близько 40% - хлібні вантажі.

Проектна продуктивність порту - 5 млн. тонн на рік.

Фірташ володіє низкою великих хімічних підприємств України: ВАТ "Азот", ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", ПАТ "Концерн "Стирол" та ВАТ "Рівнеазот".

Також до активів Фіраташа в титановій галузі належать "Кримський титан", його філії Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, ВАТ "Кримський содовий завод" і Надра Банк.

Крім України, бізнесмен володіє компаніями в Австрії, Угорщині, Німеччині, Італії, на Кіпрі, в Таджикистані, Швейцарії, Естонії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: