"Укравтодор" отримав 450 мільйонів на дороги

Понеділок, 30 травня 2011, 10:59

"Укравтодор" підписав кредитний договір з Європейським інвестиційним банком про надання 450 мільйонів євро.

Як повідомив за підсумками підписання угоди заступник глави "Укравтодору" Євген Прусенко, кредит надано терміном на 20 років з відстрочкою першої виплати в п'ять років, пише видання "Экономические известия".

Відсоткова ставка становила EURIBOR +0,7% річних. Умови цієї позики можна назвати більш вигідними, ніж попередні, в рамках цього ж проекту.

Нагадаємо, в листопаді минулого року ЄБРР виділив "Укравтодору" перший транш для реалізації програми "Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва" - теж на 450 мільйонів євро.

Реклама:

Умови цього кредиту передбачають термін у 15 років і пільговий період в чотири роки, а процентна ставка встановлена ​​на рівні LIBOR +1%.

Загальна сума проекту з покращання доріг навколо Києва оцінюється у 1,07 мільярда євро.

Робота на залучення цих коштів почалася ще в 2009 році, тоді планувалося залучити кредит єдиним траншем на суму 900 мільйонів євро.

Але головною перешкодою, за інформацією видання, стала позиція Мінфіну, який  погодив таку суму кредиту.

Обґрунтовувався протест обмеженими можливостями держбюджету України, в якому резервуються кошти як держгарантій по таких позиках.

Саме тому виділення коштів вирішено було розподілити на кілька етапів.

Втім, певний ризик зриву кредитних договорів поки існує - у випадку, якщо вони не пройдуть ратифікацію в парламенті.

Як пояснив Євген Прусенко, кожна подібна угода проходить експертизу в Мін'юсті на предмет того, чи вимагає воно ратифікації Верховною радою.

За підписаною в п'ятницю угодою з ЄІБ висновок Мін'юсту поки не отримано.

До закону про держбюджет-2011 спочатку були закладені кошти на забезпечення урядових гарантій за кредитами "Укравтодору" на суму 1,979 мільярда гривень.

З них - по 494,7 мільйона гривень банкам ЄБРР і ЄІБ за проектом реконструкції доріг на підходах до Києва.

У той же час в квітні були прийняті зміни до закону про держбюджет, згідно з якими сума держгарантій "Укравтодору" в 2011 році збільшився на 1,049 мільярда гривень.

Мотивацією стало скасування підвищення ставок акцизних зборів на нафтопродукти, в результаті якої дорожній фонд недоотримає цього року, за оцінками уряду, близько 1 мільярда гривень в якості надходжень від податків за продаж і ввезення підакцизних продуктів.

Гарантії уряду, передбачені на даний момент держбюджетом, повинні покрити близько третини суми очікуваних "Укравтодором" позик в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: