S&P прогнозує прискорення зростання ВВП й інфляції в Україні

Вівторок, 5 квітня 2011, 18:38

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's зберігає прогноз зростання ВВП України в 2011 році на 4%, але очікує прискорення динаміки економічного розвитку країни в 2012 році до 4,5%.

Такі оцінки наводяться в аналітичному звіті S&P, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За нашими прогнозами, в 2011 році зростання ВВП складе близько 4%. Разом із тим, ми вважаємо, що Україна залишається вразливою до несприятливих ринкових умов внаслідок структурних недоліків і дисбалансу, а також триваючої волатильності торгового балансу. У короткостроковій перспективі Україна все ж зіткнеться із численними економічним труднощами", - вказується у документі.

За оцінкою S&P, додатковими негативними чинниками, які перешкоджають економічному розвитку України, є корупція, наявність "тіньової економіки" (близько 50% ВВП), незахищеність прав власності та повсюдна бюрократія.

Реклама:

S&P також відзначає, що надійною опорою економічної політики і стабільності в Україні стало фінансування Міжнародного валютного фонду: для отримання наступних траншів Україні необхідно виконати низку вимог, які передбачають, зокрема, скорочення дефіциту держбюджету, підвищення цін на газ для населення з метою зменшення дефіциту НАК "Нафтогаз України", проведення нової пенсійної реформи і лібералізацію валютного ринку.

"Стале поліпшення макроекономічної ситуації і продемонстрована урядом готовність проводити реформи можуть сприяти позитивним змінам. Однак, враховуючи масштабність поставлених завдань, ми відзначаємо, що шлях до відновлення може бути важким", - підкреслюється у звіті.

S&P також прогнозує прискорення інфляції в Україні в 2011 році до 10%, а в 2012 року - до 11%.

Щодо курсу гривні у звіті вказується, що найближчим часом серйозний тиск на нього не прогнозується, незважаючи на недавно зафіксований різкий ріст обсягу купівлі іноземної валюти населенням.

Разом із тим, експерти S&P вважають, що загроза послаблення курсу гривні може знову виникнути в разі подальшого збільшення дефіциту рахунку поточних операцій внаслідок поліпшення внутрішнього попиту і подальшого уповільнення темпів припливу інвестицій.

Згідно зі звітом, в 2011 році обсяг кредитів в Україні буде поступово рости, хоча і повільними темпами - близько 5-10%.

"Більш високі темпи зростання кредитування залежатимуть від поліпшення платіжної культури та розвитку нормативно-правової бази, яка нині є неефективною внаслідок труднощів у вилученні заставного забезпечення і звернення стягнення на заставу", - вважають у рейтинговому агентстві.

Збільшення обсягу вкладів фізичних осіб на 28,9% у 2010 році, за оцінкою S&P, було обумовлене в основному високими процентними ставками.

"Ця тенденція до зростання сповільниться в 2011 році на тлі зниження процентних ставок за депозитами, можливого зростання інфляції і збільшення споживання населенням внаслідок зростання внутрішнього попиту", - наголошується в документі.

Щодо банківського сектора країни у звіті, серед іншого, наголошується, що наявність іноземних власників, які контролюють 40,6% сукупного капіталу банківського сектору України (на кінець 2010 року), дозволило пом'якшити наслідки фінансової кризи і забезпечує певний рівень стабільності.

При цьому S&P виступило із критикою дій регулюючих органів: заходи не були попереджувальними - на проблеми реагували по мірі їх надходження.

"Регулятору заздалегідь було відомо про небезпеки швидкого зростання кредитування в банківському секторі, про високий рівень концентрації на окремих контрагентах і кредити в іноземній валюті і на диспропорції, які виникають у результаті цього. Однак відповідні заходи (зокрема, проведення стрес-тестів, введення обмеження на кредитування в іноземній валюті, підвищення вимог до достатності капіталу) були введені, як ми вважаємо, із запізненням", - говориться у звіті.

Як повідомлялося, падіння ВВП України в 2009 році склало 15,1%.

кабінет міністрів очікує прискорення росту ВВП у 2011 році до 4,5% з 4,2% в 2010 році.

Також уряд очікує, що інфляція в 2011 році сповільнитися до 8,9% з 9,1% в 2010 році і з 12,3% у 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: