Transparency International не бачать в Україні боротьби із корупцією

Понеділок, 21 березня 2011, 18:47

Законопроект про державні закупівлі, прийнятий Верховною радою в першому читанні, не здатний протистояти корупції.

Так вважають експерти глобальної антикорупційної організації Transparency International, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Організація закликає спікера Верховної ради Володимира Литвина доопрацювати документ.

У листі до спікера наголошується, що через неефективність тендерів держбюджет України втрачає близько 3 мільярди євро на рік.

Реклама:

На думку правозахисників, прийняття законопроекту загрожує тим, що більшість тендерної документації не буде доступна для громадськості.

"Ні бізнес, ні журналісти, ні громадські організації, ні державні органи нагляду не зможуть контролювати тендери", - сказано в тексті листа.

У Transparency International також підкреслюють, що законопроект дозволяє обходитися без тендерів у випадках, якщо держава володіє 50% акцій комерційного або комунального підприємства.

"Таким чином, за рамки тендерів можна винести до 70% контрактів на суму 7 мільярдів євро на рік. Це зроблено нібито для спрощення процесу. Таке спрощення процедури держзакупівель послаблює громадський контроль над витратами і демонструє небажання реформувати процес в інтересах суспільства в цілому", - зазначають правозахисники.

Як повідомлялося, 15 березня Верховна рада прийняла за основу урядовий проект змін до низки законів з питань державних закупівель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: