Каддафі підкупив Росію та Німеччину нафтою

Вівторок, 15 березня 2011, 18:11
Лівійський лідер Муаммар Каддафі в інтерв'ю німецькому телеканалу RTL 15 березня заявив, що втратив довіру до всіх країн Заходу, крім Німеччини.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми не довіряємо їх компаніям, вони всі вступили в змову проти нас. Наші нафтові контракти підуть російським, китайським і індійським фірмам. Захід буде забутий", - пообіцяв Каддафі.

У той же час полковник залишив шанс на співпрацю з Німеччиною, яка на засіданні країн "Великої вісімки" висловилася проти повітряної блокади його країни.

Німецьку політику Каддафі назвав "відповідальною".

Реклама:

"Німеччина зайняла дуже хорошу позицію щодо нас - вона докорінно відрізняється від тієї, якої дотримуються інші країни Заходу", - пояснив диктатор, додавши, що його країна могла б співпрацювати з німцями в майбутньому.

Раніше Великобританія і Франція закликали партнерів по "Великій вісімці" та Раді безпеки ООН організувати військовий тиск на режим Каддафі, встановивши над Лівією зону, заборонену для польотів бойової авіації.

Лондон і Париж мотивували це необхідністю захисту мирного населення від авіанальотів.

Міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе після закінчення зустрічі глав МЗС країн G8 заявив, що глави МЗС мають намір надавати подальший тиск на Муаммара Каддафі в економічному плані і підтримають заходи, які Радбез ООН може прийняти для захисту цивільного населення Лівії.

Однак поки в цьому напрямі жодних кроків не робиться. Ні "Велика вісімка", ні РБ ООН узгодженої позиції з цього питання виробити не змогли.

Тим часом Росія, яка також бере участь в обговоренні подій в Лівії, поряд з низкою західних країн запровадила стосовно Каддафі санкції.

Зокрема, президент Дмитро Медведєв підписав указ, згідно з яким самому полковнику, а також його найближчого оточення в'їзд на територію Росії заборонений.

Раніше Каддафі заявив, що у випадку іноземного вторгнення піде на союз з "Аль-Каїдою" і оголосить Заходу "священну війну".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: