"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лівія нарощує видобуток нафти, погрожуючи планам ОПЕК

Вівторок, 10 січня 2017, 17:16

Видобуток нафти в Лівії за останні шість місяців потроївся, змушуючи засумніватися в можливості бути реалізованими плани ОПЕК щодо скоординованого скорочення виробництва нафти для підтримки цін.

Про це пише Прайм.

Після 30 листопада, коли ОПЕК домовилася про скорочення видобутку, ціни на нафту підскочили на 19% до більш ніж 55 доларів за барель, однак відновлення лівійського виробництва нафти може перешкодити планам картелю.

ОПЕК надала Лівії звільнення від системи квот, так як ця країна ще з 2011 року, коли був повалений її колишній лідер Муамар Каддафі, охоплена протиборством різних повстанських груп.

Реклама:

Але тепер збройні групи, що контролюють нафтові родовища і термінали, стали укладати угоди з лівійською нафтовою держкомпанією NOC про відновлення роботи нафтової інфраструктури. Потрібно зауважити, що повстанці намагалися не пошкоджувати нафтові об'єкти і обладнання навіть під час збройних зіткнень.

В результаті лівійський видобуток нафти на цьому тижні виріс до 3-річного максимуму 708 000 барелів, повідомили в NOC, тоді як ще менше року тому він становив менше 200 000 барелів. Лівія у своєму розпорядженні має найбільші в Африці запаси нафти. До повалення Каддафі видобуток нафти в Лівії досяг 1,6 млн барелів на день.

Оле Хансен з Saxo Bank відзначив, що зростання виробництва нафти в Лівії представляє "серйозну проблему" для досягнення цінами 60 доларів за барель, оскільки хедж-фонди тільки і чекають ведмежих новин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: