Коломойський не зміг до кінця монополізувати ринок феросплавів

Понеділок, 27 грудня 2010, 10:11

Україна припинила спеціальне розслідування відносно імпорту в країну феросплавів незалежно від країни походження та експорту.

Про це йдеться в повідомленні Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) в газеті "Урядовий кур'єр" у суботу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Імпорт в Україні феросплавів в період розслідування - 2007-2009 років, не здійснювався в таких обсягах і на таких умовах, які завдали або загрожували б значним збитком національному товаровиробнику", - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, відповідне рішення комісія прийняла 14 грудня за результатами розгляду поданих Мінекономіки матеріалів, а набуло воно в силу з моменту опублікування.

Реклама:

"Національні інтереси не вимагають застосування спеціальних заходів", - відзначає МКМТ.

   Як повідомлялося, розслідування було порушено в лютому 2010 року на підставі заяви Української асоціації виробників феросплавів - УкрФА, від імені Нікопольського заводу феросплавів - НЗФ, Запорізького заводу феросплавів - ЗЗФ і Стаханівського заводу феросплавів СЗФ.

У середині жовтня воно було продовжено на 60 днів.

Об'єктом розслідування є феромарганець із вмістом вуглецю понад 2% і феросилікомарганець.

Заявник зазначав, що за період із третього кварталу 2008 року по третій квартал 2009 року імпорт феросплавів в Україні виріс на 219% в умовах скорочення споживання цього товару в країні на 59%, при цьому ціни імпорту зменшились на 38% і стали нижче цін українських виробників.

У результаті обсяги виробництва цих товарів вітчизняними підприємствами скоротилися на 15%, обсяги продажів на внутрішньому ринку - на 67%, залишки продукції на складах зросли на 45%.

У січні-серпні 2010 року імпорт феросплавів в Україні в натуральному вираженні знизився на 18,3% - до 71,4 тис. тонн, а у вартісному - на 8,3%, до 172,8 млн. долара, тоді як їх експорт збільшився в натуральному вираженні на 87,8% - до 763,9 тис. тонн, а у вартісному - в 2,5 рази, до 826,6 млн. долара.

Що стосується феросплавів з вмістом вуглецю понад 2%, то їх імпорт за вказаний період з натуральному вираженні впав на 60% - до 9,4 тис. тонн, а у вартісному - на 51,9, до 31,8 млн. долара, тоді як експорт, навпаки, виріс відповідно в 4 і 4,4 рази - до 113,9 тис. тонн і 89,4 млн. долара.

НЗФ, ЗЗФ і СЗФ контролюються групою "Приват" Ігоря Коломойського.  

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: