В ЄС запровадили правила прозорості на газовому ринку

Середа, 17 листопада 2010, 10:19

З 3 березня 2011 року вступає в силу Рішення Єврокомісії щодо прозорості газових мереж, яке було напередодні опубліковане в Офіційному Журналі.

В цей же день вступають в силу всі положення Третього Енергетичного Ліберизаційного Пакету, повідомляє UA-Energy.org.

Заслухавши думки Ради та Парламенту, Комісія прийняла в листопаді 2010 року рішення, спрямоване на підвищення прозорості європейських мереж транспортування газу.

Ці нові правила визначаються у зміненій главі 3 Додатку I до нового Регулювання 715/2009 про умови доступу до транзитних мереж природного газу.

Реклама:

У новому тексті викладені детальні правила змісту і формату інформації, яку оператори транзитної системи (TSO) мають надати користувачам мережі, щоб гарантувати їх ефективний доступ до мережі.

В умовах лібералізованого та конкурентного ринку, прозорий і ефективний доступ до мережі має ключове значення.

Детальна інформація про наявність і використання пропускної здатності мережі дозволить постачальникам газу виявити і використати ринкові можливості в короткостроковій і довгостроковій перспективі.

Необхідність підвищення вимог до прозорості стала ще більш очевидною після газової кризи в січні 2009 року.

Правила будуть значно сприяти оптимізації використання наявних можливостей мереж і збільшать обсяги торгівлі через кордони держав-членів.

Рішення, яке змінює главу 3 Додатку 1 Регулювання 715/2009, встановлює докладні рекомендації щодо змісту і типу інформації, яку мають надати оператори транзитних систем, щоб користувачі мережі могли отримати ефективний доступ до системи газових мереж.

Оператори транзитних систем матимуть опублікувати інформацію про наявність і використання пропускної здатності мережі в стандартних форматах і одиницях, і ця інформація потребуватиме оновлення принаймні кожен день.

Оператори транзитних систем матимуть опублікувати докладний і всебічний кодекс мережі з викладом прав і обов'язків всіх користувачів мережі, що містить інформацію про різні надавані ними послуги і різні види транзитних контрактів для цих послуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: