Єврокомісія погрожує Польщі судом за газову угоду з Росією

Понеділок, 1 листопада 2010, 14:35

Європейська комісія може подати на Польщу до Європейського суду за порушення правил розукрупнення, які були допущені при укладанні угоди між Варшавою та Москвою щодо постачань російського газу до Польщі 29 жовтня.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на публікацію у польській газеті "Уорсоу бізнес джорнел".

У Єврокомісії впевнені, що угоду, яка передбачає збільшення імпорту російського газу порушує антимонопольні закони ЄС, хоча Росія і Польща заявляють, що угода укладається у вимоги Євросоюзу.

"Європейська комісія наполягає на тому, щоб угода між Росією і Польщею була приведена у відповідність до правил ЄС про розукрупнення, інакше відносини Польщі з Єврокомісією можуть постраждати", - ідеться у повідомленні.

Реклама:

Росія є єдиною можливістю для закупівель газу в середньостроковій перспективі, тоді як Євросоюз бажає не допустити російської енергетичної монополії, говориться в повідомленні.

"Донині країни Центральної Європи бачили в Єврокомісії потенційного захисника від енергетичної монополії Росії. Однак, Варшава уже висловила своє невдоволення діями Єврокомісії щодо питань про угоду з Росією угоду, яка наблизила Польщу, принаймні з точки зору робочих відносин, з РФ", - пише газета.

Як повідомлялося згідно із угодою, підписаною між Польщею та Росією 29 жовтня, в 2010 році російський "Газпром" поставить до Польщі 9,7 млрд. кубометрів газу російського і/або іншого походження, в 2011 році - 10,5 млрдкубометрів, в 2012-2037 роках - 11 млрдкубометрів.

Попередній протокол передбачав щорічне постачання до 2014 року по 8 млрд. кубометрів, а з 2015 року - по 9 млрд. кубометрів газу на рік.

Однак Єврокомісія висловила сумніви щодо відповідності цього контракту антимонопольному законодавству ЄС.

Предметом стурбованості Брюсселя була компанія EuRoPol Gaz, яка належить на 48% "Газпрому" і на стільки ж - PGNiG і експлуатує польську ділянку газопроводу.

За законами ЄС, всі оператори, а не тільки один чи два, повинні мати доступ до газотранспортної інфраструктури на території союзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: