Японська корпорація задивляється на український ринок

П'ятниця, 15 жовтня 2010, 19:48

Японська корпорація Sharp розглядає нові ринки, що розвиваються, включаючи Україну, для розширення бізнесу сонячної енергетики.

Про це заявила менеджер з розвитку стратегій та урядової політики в підрозділі корпорації в Європі Sharp Energy Solution Барбара Рудек на другому українському форумі з розвитку відновлюваних джерел енергії у Києві в п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми не можемо бути залежними від певної кількості ринків, і ми почали розглядати інші ринки, що розвиваються, включаючи Україну. Я впевнена, що інші інвестори роблять те ж саме", - сказала вона.

"Особливо це стало актуальним після того, як уряд Німеччини прийняв рішення продовжити термін експлуатації своїх атомних електростанцій", - додала Рудек.

Реклама:

За її словами, щоб інвестори з'явилися на тому чи іншому ринку сонячної енергії, вони повинні бути впевнені в забезпеченні стабільних "зелених" тарифів, що забезпечують повернення інвестицій (ROI) на рівні 7-10%.

"Зелені" тарифи в Україні дуже привабливі", - відзначила Рудек.

Водночас, серед спірних питань розвитку сонячної енергетики вона вказала на вимогу закону про "зелені" тарифи до мінімальної частки сировини, матеріалів, робіт і послуг місцевого походження в 30%.

"Це сповільнить розвиток індустрії в цілому, це є перешкодою і суперечить членству України у Світовій організації торгівлі", - вважає представник Sharp.

За її словами, у Європі заборонено включати правило місцевого контенту в схему "зеленого" тарифу.

Вона також зазначила, що бюрократичні питання повинні бути максимально спрощені і забезпечене просте "входження" в енергосистему як передумова для формування успішного та стабільного ринку.

Відповідаючи на питання про наявність планів корпорації Sharp щодо створення виробничих потужностей в Україні, Рудек зазначила, що в середньостроковій перспективі таких планів немає.

Корпорація Sharp, яка займається розробкою і просуванням рішень у сфері сонячної енергетики більше ніж 50 років, є третім за величиною виробником сонячних панелей за обсягами виробництва та першим за обсягами обороту.

Частка корпорації на глобальному ринку в 2009 році склала 5,6%.

Виробничі потужності розташовуються в Японії, США і Європі (Великобританія, Рексхем, Уельс).

Річна потужність виробництва сонячних панелей в 2009 склала 710 МВт, в 2010 потужність очікується на рівні 870 МВт.

Sharp Energy Solution Europe є підрозділом Sharp Electronics (Europe) GmbH в Німеччині.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: