Росія потребує українського продовольства

Вівторок, 12 жовтня 2010, 09:51

У поточному сезоні з одного з провідних постачальників продовольства на світовий ринок Росія перетворилася на імпортера з величезним ринком.

Якщо спочатку уряд РФ заявляв про те, що обмеження експорту можуть бути зняті після нового року, то тепер - після того, як стали відомі невтішні результати збирання врожаю - вірогідність вільного експорту російського зерна в сезоні 2010/2011 дорівнює нулю, пише газета "Дело".

"Розмови про те що може бути зняте обмеження після нового року - це самообман. Реальні строки - обмеження будуть діяти до 1 липня 2011 року, до кінця сезону"- говорить Андрій Сизов, генеральний директор російської аналітичної компанії "СовЕкон".

За його словами, Росія стане нетто-імпортером зерна в сезоні 2010/2011. "Питання обсягів - це питання цін, внутрішніх і зовнішніх, поки зовнішні ціни не дуже сприятливі" - говорить він.

Реклама:

За даними учасників російського ринку, на сьогодні країна вже почала імпортувати пивоварний ячмінь, солод, житнє борошно.

"Ринок стає цікавим для трейдерів які нудьгували після закриття експорту. Найближчим часом роботи їм додасться",- говорить Сизов.

Дефіцит перерахованих вище продуктів на російському ринку навряд чи може бути заповнений поставками з України.

Наша країна і сама відчуває в них недолік. "У зв'язку з напруженою ситуацією з житом зараз деякі хлібопекарські підприємства почали віддавати перевагу готовому продукту - житньому борошну, імпортуючи його з Білорусі", - каже аналітик ІА "АПК-Інформ" Анастасія Івасенко.

Однак є продукт, якого потребують російські птахівники і який може бути з України - кукурудза.

"Вже зараз розпочинається практичний рахунок, звідки завозити кукурудзу. Птахівники починають займатися практичною калькуляцією, підраховуючи, де вигідно її купити - на Кубані чи везти з Мексиканської затоки", - говорить Андрій Сизов.

В Україні на 11 жовтня було зібрано 7872 тисячі тонн кукурудзи з площі 1828 тисяч га (план - 2,691 млн. га) із середньою врожайністю 43,1 ц / га.

У випадку, якщо експорт цієї культури не буде обмежений, то частина постачань може бути спрямована на російський ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: