Уряд забере у місцевих рад право видавати земельні акти

Середа, 1 вересня 2010, 09:07

Кабінет міністрів пропонує передати повноваження із забезпечення виготовлення і видачі державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою від місцевих влад Державному комітету із земельних ресурсів.

Про це ідеться у законопроекті №7059 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо повноважень з реєстрації права власності на землю)", внесеному до Верховної ради 28 серпня, повідомляє агентство "УНІАН".

Згідно з документом, уряд пропонує доповнити ст.15 Земельного кодексу пунктом "д¹", яким розширити повноваження центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів (Держкомзему), додавши повноваження із забезпечення виготовлення і видачі державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою.

При цьому Кабмін пропонує виключити ч.2 п.б ст. 33 закону "Про місцеве самоврядування в Україні", яким ради сільських, селищних, міських рад могли делегувати своїм виконавчим органам повноваження з реєстрації суб'єктів права власності на землю; реєстрації права користування землею і договорів про оренду землі; з видачі документів, які підтверджують право власності та право користування землею.

Реклама:

Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, ведення органами місцевого самоврядування локальних баз даних земельного кадастру в різному форматі не дає можливості ведення єдиного обліку і моніторингу земель, перешкоджає впровадженню єдиної державної політики, зокрема й податкової.

Кабінет міністрів мотивує доцільність ухвалення подібного закону необхідністю прискорити земельну реформу, спростити впровадження державної політики, викорінити можливість для корупції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: