"Укрзалізниця" не пускає вантажні вагони до Росії

П'ятниця, 20 серпня 2010, 09:47

Державна адміністрація залізничного транспорту "Укрзалізниця" заборонила вивозити в серпні-жовтні свої вантажні вагони до Росії й інших країн, крім Прибалтики, Молдови, Білорусі й Грузії.

Про це у четвер на круглому столі із представниками галузі заявив перший заступник начальника головного управління вагонного господарства "Укрзалізниці" Василь Науменко, повідомляє агентство "Українські новини".

За його словами, такі заходи вжито для зменшення кількості українських вагонів за кордоном.

"2645 вагонів щодня виходять за межі України, навантажуються, у тому числі 1100 піввагонів. Якщо в Росії вже парку піввагонів загального користування немає, якщо в Білорусі його немає, прибалти не мають", - сказав Науменко.

Реклама:

Він також додав, що зараз "Укрзалізниця" щодня навантажує 200-300 піввагонів, які йдуть за кордон.

Науменко уточнив, що українські вагони, потрапивши на територію Росії, експлуатуються там до моменту, коли їх потрібно ремонтувати.

"Чому ми зробили виняток для Прибалтики, Молдови, Білорусі й Грузії, тому що ці адміністрації нам вагони повертають, і дуже швидко. Якщо ж вагон потрапляє в Росію - все, чекай його тільки тоді, коли йому потрібно буде робити ремонт", - зазначив він.

За словами Науменка, на території України зараз перебувають 6,9 тис. російських вагонів, тоді як українських у Росії - 8 тис., при цьому оборот російського вагона в Україні становить 7,5 доби, а українського в Росії - 16 діб.

Разом з тим генеральний директор Центральної транспортної компанії Олег Бондар зазначив, що через обмеження відправники вантажу змушені звертатися лише до однієї компанії для організації перевезення вантажів у Росію.

"Ми всі потрапили в таку ситуацію, що, крім Першої вантажної компанії, нікуди звернутися, що підняла ціни", - сказав він.

Перший заступник генерального директора "Укрзалізниці" Віктор Чорний висловив надію, що обмеження на вивіз вантажних вагонів будуть скасовані в листопаді.

Як повідомлялося, "Укрзалізниця" зазначає, що нині у країні спостерігається дефіцит вантажних вагонів у зв'язку зі збільшенням обсягів перевезення вантажів по країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: