Китай може стати найбільшим імпортером нафти у світі

Вівторок, 20 липня 2010, 10:50

Китай може обігнати США і стати найбільшим імпортером нафти протягом наступних десяти років - швидше, ніж прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

Таким є прогноз аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, який базується на динаміці імпорту нафти в обох країнах за останні 5 років.

Передбачається, що США і Китай досягнуть єдиного рівня імпорту нафти в період з липня 2014 по січень 2020 року.

Тим часом МЕА вважає, що це відбудеться не раніше, ніж через 15 років.

Реклама:

Напередодні МЕА оголосило, що Китай вперше в історії посів місце найбільшого в світі споживача енергії, включаючи такі джерела, як нафта, газ, вугілля і атомну енергетику, обігнавши США, понад століття утримували пальму першості в цій галузі.

На думку головного економіста МЕА Фатіх Біроль, в найближчі 20 років КНР буде платити в середньому по 600 млрд. доларів на рік за імпорт нафти, або на 100 млрд. доларів більше, ніж США.

Активне зростання витрат на нафту спонукає Китай купувати нафтові активи і шукати шляхи скоротити споживання нафти і нафтопродуктів.

За даними агентства, в 2009 році в КНР було спожито в загальній складності 2,252 млрд. тонн нафтового еквівалента, що приблизно на 4% більше, ніж у США, де витрата енергії досягла 2,17 млрд. тонн.

Десять років тому обсяги енергоспоживання в Китаї становили лише половину від аналогічного показника в США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: