Аукціони з продажу енергоресурсів залишаються непрозорими – експерти

Понеділок, 21 червня 2010, 16:26 -

Стартові ціни на нафту ВАТ "Укрнафта", заявлені на аукціон № 142, намічений на 22 червня 2010 року на "Українській фондовій біржі", істотно занижені.

Таку думку висловлюють експерти "Консалтингової групи А-95", повідомляє її прес-служба.

За даними біржі, нафта українського видобутку буде запропонована зі стартовою ціною 4290 гривні за тонну, що еквівалентно 62 доларам за барель.

У той же час нафта марки Brent, схожа за своїми якісними характеристиками з українською, в червні 2010 року не опускалася нижче 71 за барель, а середній рівень склав 74,4 долара за тонну.

Реклама:

Тим часом, у компанії відзначають, що в червні 2010 року оформлення імпортної нафти на українській митниці не було.

"Незважаючи на відсутність відправної точки у вигляді митних даних, досить ринкових індикаторів для того щоб виставити справедливу ціну на українські енергоресурси", - вважає директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

За його словами, крім світових котирувань у якості одного з таких маркерів може слугувати попередня митна декларація одного з українських нафтопереробників на постачання російського сорту Urals, яка анонсує митну вартість нафти на рівні 71 долара за барель.

З урахуванням передбаченої законом про бюджет на 2010 рік премії за якість української нафти в розмірі 17 доларів за тонну, або 2,3 долара за барель, справедлива стартова ціна української нафти на червневому аукціоні повинна становити не менше 73 долара за барель, вважає він.

Враховуючи обсяг виставленої на торги 22 червня нафти, а також високу ймовірність продажу сировини за стартовими цінами, втрати "Укрнафти" від продажу виставлених на торги 224,08 тис. тонн нафти можуть скласти близько 166 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: