Думка експерта: Пільгове оподаткування дивідендів навряд чи виведе гроші з "офшорів"

Вівторок, 18 травня 2010, 12:07 -

Президент Віктор Янукович у понеділок підписав закон № 2156-VI "Про внесення змін до закону "Про оподаткування прибутку підприємств", який передбачає введення податкових пільг для юридичних осіб-резидентів при отриманні ними дивідендів від дочірніх компаній-нерезидентів.

На думку автора законопроекту, депутата від Партії регіонів Юрія Каракая, документ покликаний стимулювати повернення прибутків до України для їх подальшого інвестування в економку.

Він також буде сприяти легалізації окремих видів доходів, отриманих за межами країни (у тому числі від бізнесу, розміщеного за кордоном), збільшенню надходжень валютних цінностей до України.

Як пояснив у коментарі "Економічній правді" почесний президент юридичної компанії Jurimex, адвокат Данило Гетманцев, звільнення від оподаткування дивідендів, що їх одержує материнська компанія від дочірньої, повністю відповідає європейській та світовій практиці і давно вже мало б бути передбачено в податковому законодавстві України.

Реклама:

Водночас, зазначив експерт, автор законопроекту дещо злукавив у пояснювальній записці, коли зазначив, що законопроект "сприятиме надходженню валютних коштів до України".

"Автор законопроекту, безперечно, усвідомлював, що кількість офіційно проведених інвестицій українських резидентів за кордон - катастрофічно мала", - пояснив він.

За словами Гетманцева, це пов'язано з дією протягом тривалого часу в Україні відповідно до Декрету Кабінету міністрів "Про систему валютного регулювання та валютного контролю" ліцензування Національним банком операцій із здійснення інвестицій за кордон, яке практично звело до мінімуму обсяг таких офіційно оформлених інвестицій.

"Одержання ліцензії, яка має свій невеликий строк дії, - справа складна і невдячна. Саме тому вітчизняні підприємці при здійсненні інвестицій за кордон обирали, як правило, напівлегальні або взагалі нелегальні механізми інвестування", - відзначив він.

"Таким чином, звільнення від оподаткування дивідендів, що сплачуються нерезидентами, підконтрольними компаніям-резидентам, навряд чи спричинить надходження до України валютних цінностей", - підсумував експерт.

Також Гетманцев звернув увагу на те, що одночасно з введенням пільги для дивідендів від дочірніх компаній з-за кордону, закон позбавляє пільги з оподаткування дивідендів всіх міноритарних акціонерів товариств, які одержують дивіденди від пакету, що є меншим 20% статутного капіталу будь-якого товариства-емітента корпоративних прав.

Такі акціонери включають дивіденди в повному обсязі до свого валового доходу, оподатковуючи їх.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: