Янукович узаконив пільгове оподаткування дивідендів

Понеділок, 17 травня 2010, 12:05

Президент Віктор Янукович підписав закон, який передбачає введення податкових пільг для юридичних осіб-резидентів при отриманні ними дивідендів від дочірніх компаній-нерезидентів.

Відповідний текст оприлюднений на веб-сайті глави держави.

Як повідомлялося, закон № 2156-VI "Про внесення змін до закону "Про оподаткування прибутку підприємств" (щодо оподаткування дивідендів) Верховна рада прийняла 27 квітня 2010 року.

Згідно з документом, юридичні особи-резиденти не повинні включати у валовий дохід компаній дивіденди, отримані від "дочки"-нерезидента.

Реклама:

Вони можуть вести окремий облік отриманих і виплачених дивідендів, а також у деяких випадках звільняються від сплати авансового внеску з податку на прибуток, нарахованого на суму дивідендів, призначених для виплати.

Законопроект передбачає, що юрособи-резиденти, які отримують дивіденди від резидентів і нерезидентів-юросіб, котрі перебувають під їх контролем, не повинні включати їх суму до складу валового доходу (крім постійних представництв нерезидентів).

Крім того, законопроект передбачає для юридичних осіб-резидентів, які отримують дивіденди від "дочок", ведення обліку отриманих і виплачених дивідендів наростаючим підсумком.

Крім того, юрособи звільняються від авансового внеску з податку на прибуток, нарахованого на суму дивідендів, призначених для виплати, у межах сум дивідендів, отриманих від юросіб-"доньок".

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, наразі в Україні з отриманих від нерезидента дивідендів необхідно сплатити 25%, якщо немає договору про уникнення подвійного оподаткування, або 10-20% за наявності такого міжнародної угоди.

Така ситуація призводить до того, що платники податку не зацікавлені в отриманні доходів з-за меж України і направляють чистий прибуток на рекапіталізацію нерезидента, тобто на підтримку іноземної економіки.

На думку автора законопроекту, депутата від Партії регіонів Юрія Каракая, документ покликаний стимулювати повернення прибутків до України для їх подальшого інвестування в економку.

Він також буде сприяти легалізації окремих видів доходів, отриманих за межами країни (у тому числі від бізнесу, розміщеного за кордоном), збільшенню надходжень валютних цінностей до України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: