Банкіри хочуть забрати "хліб" у Visa і MasterCard

Четвер, 11 березня 2010, 10:10

Національний банк України, Асоціація банків-членів платіжної системи ЕМА, Асоціація українських банків і ряд банків пропонують створити Український національний кліринговий центр (УНКЦ).

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на текст законопроекту, який установи мають намір винести на розгляд Верховної ради.

Згідно з документом, новостворена установа отримає монопольне право здійснювати розрахунки за операціями з використанням платіжних карток українських банків усередині країни.

За даними EMA, картки міжнародних платіжних систем, таких як Visa, MasterCard і AmEx, займають в Україні 90% ринку. При цьому в 2008-2009 роках 99,3% операцій з ними були здійснені всередині країни.

Реклама:

У результаті банки були змушені заплатити міжнародним системам за гривневі платежі по їхніх картках 50 млн. доларів комісій - майже 0,05% від обсягу платежів.

"Нерезиденти тарифікують послуги в доларах і євро, і українські учасники не можуть впливати на ці процеси", - йдеться в пояснювальній записці.

Зниженню тарифів за розрахунками всередині країни, на думку авторів проекту, буде сприяти той факт, що новий центр створить Нацбанк.

Засновниками також зможуть виступити асоціації та банки, які працюють з платіжними системами не менше трьох років і не мають податкового боргу.

Створення УНКЦ також звільнить банки від необхідності тримати в США і Великобританії депозити на 150 млн. доларів як гарантії проведення гривневих розрахунків усередині країни.

"Банки поставили питання про створення єдиного карткового простору, тому що міжнародні платіжні системи диктують свої ціни та умови. В Україні повинні діяти єдині тарифи і не повинно бути демпінгу", - упевнений виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець.

За його словами, 19 українських процесингових центрів продовжать роботу, зміни стосуються лише клірингу по внутрішніх операціях.

За даними НБУ, за два роки кількість банків-членів платіжних систем зросла на 19 - до 146, активних карт - впала до 29,1 млн. штук. Банки провели операції на 725 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: