Банки можуть скоротити частку іноземного капіталу

Середа, 10 лютого 2010, 16:44

Міра присутності іноземного капіталу в банківській системі України перевищена.

Так вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Результат ми сьогодні маємо з погляду розвитку нашої економки. Треба визначити міру присутності іноземного капіталу, особливо держбанків інших країн", - сказав він.

Крім того, фінансист наголошує, що Україна 2009 року уникла системної банківської кризи.

Реклама:

За оцінкою Сугоняко, банківська система країни вберегла "плавучість" завдяки тенденції, що намітилася в другому півріччі щодо повернення депозитів. Із травня по грудень 2010 року обсяг термінових депозитів населення збільшився на 17,5 млрд. грн.

"Системний банківська криза в будь-якій країні - це великі втрати. Банківські кризи, які були в Угорщині, Польщі, обійшлися в 10-20% ВВП", - додав він.

В числі основних завдань для банківського сектора на 2010 рік він назвав створення цивілізованого і прозорого ринку реалізації проблемних активів, подальше нарощування капіталу банків і можливе створення санаційного банку.

Крім того, Сугоняко відзначив потребу якнайшвидше ліквідувати банки-банкрути, а також розробити стратегію розвитку рекапіталізованих за участю держави банків.

Президент АУБ також сказав, що стурбований наявним і подальшим ростом частки іноземного капіталу в статутному капіталі українських банків.

Як повідомлялося, за даними НБУ, частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі банків за підсумками грудня 2009 року виросла до 35,8% з 33,7% за підсумками листопада 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: