АУБ заявляє про тиск з боку податківців

Четвер, 26 квітня 2012, 15:18

Після заяв Асоціації українських банків про непрофесійність політики керівництва НБУ на неї розпочався тиск з боку податкових органів.

Про це повідомив президент АУБ Олександр Сугоняко, йдеться у повідомленні прес-служби АУБ.

За словами Сугоняко, вже на наступний день після того, як він 27 березня на прес-конференції публічно повідомив про своє звернення до президента України та народних депутатів з обґрунтуванням необхідності постановки питання про відставку чинного голови НБУ Сергія Арбузова, до асоціації нагрянули податківці і розпочали безпідставну позапланову перевірку.

Така перевірка, вважає президент АУБ, є незаконною, оскільки в листі податкової було відсутнє належне обґрунтування її причин, як то має бути згідно з Податковим кодексом.

Реклама:

"АУБ є неприбутковою організацією, ми не є платниками податків, не надаємо послуг, не торгуємо, не отримуємо прибуток. "Наїзд" податківців – це відвертий політичний тиск на організацію за її принципову позицію та діяльність", - наголошує Сугоняко.

За словами президента АУБ, тиск і свавілля податківців носять замовний характер, мета яких - паралізувати роботу асоціації, яка насмілилась виступити з критикою політики НБУ.

"Очевидно, що податкова служба в нашій країні перетворюється на репресивний орган, який виконує непритаманні функції, здійснює замовні політичні переслідування, "цензурує" заяви та публікації", - каже Сугоняко.

Як повідомили в АУБ, за п’ять днів перевірки податківці нічого так і не змогли "накопати" проти асоціації.

На шостий день в АУБ прибули нові ревізори, які заново розпочали перевірку.

Не знайшовши будь-яких порушень, вони стали штучно пред’являти претензії до укладених АУБ угод, вимагаючи довести, що в них немає порушень.

Такі дії податківців, кажуть в АУБ, порушують основоположні засади Конституції та чинного законодавства України, зокрема презумпцію невинності.

Як повідомив Сугоняко, у зв’язку з тиском на асоціацію, намаганнями паралізувати її роботу, протиправністю дій податківців та перевищенням ними своїх службових повноважень, АУБ подаватиме до суду позов проти ДПІ, а також звертатиметься з цього приводу до міжнародних організацій, зокрема до Ради Європи та Євросоюзу.

Нагадаємо, нещодавно українські банки почали активно покидати АУБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!