Після виборів девальвація гривні може сягнути 30% - експерт

Четвер, 25 жовтня 2012, 16:40

Після виборів девальвація гривні може сягнути 30%, тобто 10,5 гривень за долар.

Про це заявив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, передає прес-служба АУБ.

За його словами, доходність урядових зобов’язань дорівнює дефолтного рівня.

"Майже 50 млрд гривень урядом залучено з внутрішніх ринків. Середня зважена доходність в національній валюті складає 13,5%, в доларах – 9%. Такі процентні ставки є дефолтними", – наголошує експерт.

Реклама:

Також президент АУБ наголосив на небезпеці політики штучного утримання курсу гривні.

За його словами, курс утримувався за рахунок пригнічення національної економіки. Водночас приріст гривні в економіці і банках був загальмований.

"Видимість стабільності гривні за штучною "дамбою" НБУ – це удавана стабільність, яка закінчується. Ми швидко зрозуміємо, що такого робити було неможна. Всі ми змушені будемо платити за це. Пригнічення економіки, курсовий та інфляційний удар – це та подвійна плата за удавану передвиборчу стабільність, яку всім нам доведеться сплатити. Така політика призведе до колапсу в Україні", -  сказав Сугуняко.

На переконання експерта, наразі перед НБУ стоїть завдання утримати стабільним курс гривні до закінчення виборів. Після ж виборів вони змушені будуть його відпустити. Далі утримувати його вони не зможуть, адже реальний курс значно вищий. І це боляче вдарить як по гривні, так і по населенню, і ті «потьомкінські дєрєвні» з удаваною стабільністю курсу будуть змиті хвилею девальвації та інфляції.

За розрахунками АУБ, девальвація гривні може сягнути 30%, тобто 10,5 гривень за долар.

Нагадаємо, експерти інвестбанку Goldman Sachs вважають, що оптимальним для закриття дефіциту поточного рахунку і ослаблення тиску на платіжний баланс може бути девальвація гривні на 30%.

Як повідомлялося, нещодавно головний економіст HSBC по Росії, Україні і Казахстану Олександр Морозов також заявив, що Україні не вдасться уникнути девальвації гривні.

Нагадаємо, раніше екс-міністр економіки Сергій Терьохін заявив, що уже на початку 2013 року в Україні за долар даватимуть 10 гривень.

Міжнародні резерви України впали на 2,5 % минулого місяця, а Нацбанк витратив 1,8 мільярда доларів на підтримку курсу гривні.

Як відомо, через валютну паніку українці у вересні скупили майже 2 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: