У Ющенка бояться, що пенсії платити буде нічим

П'ятниця, 4 грудня 2009, 20:13

Недоїмки із страхових внесків до Пенсійного фонду за січень-листопад зросли на 68,2%  і становлять 3,6 мільярдів гривень.

Про це йдеться в заяві секретаріату президента.

"Одним із головним чинників такої ситуації є значна сума заборгованості із заробітної плати, яка з початку поточного року зросла більш ніж у 1,4 рази, склавши 1671 млн. грн. Це більше 550 млн. грн. внесків до Пенсійного фонду", - зазначають у секретаріаті.

Водночас до погіршення ситуації призведе прийняття Урядом рішення (Протокол №70 засідання Кабінету Міністрів України від 29.10.2009) щодо першочергового спрямування коштів, що виділяються із державного бюджету, та коштів отриманих від реалізації вугілля, виключно на виплату заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств з відстрочкою сплати внесків до Пенсійного фонду, а також погашення заборгованості, починаючи з 1 січня 2010 року, йдеться в документі.

Реклама:

Таким чином, з початку року на фоні декларованого виконання планових показників бюджету Пенсійного фонду невпинно зростає залежність виконання його зобов'язань від надання Урядом позичок та дотацій, сума яких за 11 місяців у порівнянні з попереднім роком збільшилася майже у 2 рази, а сума непогашеної позички майже у 2,7 рази, - наголошують у секретаріаті.

Так, з початку року на покриття дефіциту Фонд отримав з державного бюджету позики у сумі 32,6 млрд. грн., а погасив - 16,6 млрд. грн. Станом на 1 листопада 2009 року його заборгованість за отримані позички складає 16,0 млрд. грн.

За січень-серпень залишок коштів бюджету Пенсійного фонду на кінець звітного періоду зменшився більш ніж у 3 рази (з 3,5 до 1,1 млрд. грн.). Це є загрозливим з огляду на те, що в бюджеті Пенсійного фонду не передбачено резерву коштів для забезпечення безперебійності виплати пенсій (місячна потреба у зазначених коштах становить 13,5 млрд. гривень), - наголошують у секретаріаті.

 

.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: