Держрезерв обвалив ринок алкоголю

Понеділок, 28 грудня 2009, 14:14

Державний комітет продав майже мільйон декалітрів спирту з матеріального резерву, через що ціна на алкоголь напередодні свят значно опустилася.

У деяких регіонах ціна пляшки горілки в магазинах вже менше ціни акцизної марки, повідомляє агентство "Українські новини".

За інформацією джерела в асоціації "Укргорілка", офіційні виробники сильно стурбовані через дешевий алкоголь, який "залив" ринок.

У багатьох регіонах ціна пляшки горілки в магазині складає від 5 до 8 гривень. А в торгових мережах Донецькій, Харківській і Луганській областях горілку відпускають уже по 3,5 гривні.

Реклама:

Фахівці профільної асоціації вважають, що ринок обрушила велика партія етилового спирту, продана Державним комітетом з матеріального резерву.

Держрезерв для виконання рішення Кабінету міністрів про скорочення переліку товарів стратегічного призначення продано 8,700 млн. літрів спирту етилового ректифікованого.

Тендер на продаж спирту було проведено у закритому режимі. Легальні виробники горілки та ЛГВ до участі допущені не були.

Таким чином, запас етилового спирту класу "Люкс", який зберігався в Держрезерві, перейменований для продажу у спиртовмісну рідину, купила донецька фірма ПП "Універсал-Буд", зазначають в Асоціації.

За оцінками експертів, які наводить агентство, ринок нелегального алкоголю поповнився 43,5 млн. пляшок "лівої" горілки, а бюджет втратив 295, млн. гривень тільки акцизного збору.

Повна інформація про те, які, а головне, - чиї потужності використовувалися для транспортування і переробки такої великої партії спирту, зараз узагальнюється і систематизується.

Експерти не виключають, що не обійшлося без участі деяких легальних виробників алкоголю другого - третього ешелонів: надто вже великий обсяг для "закачування" в гаражних умовах, зазначають вони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: