Уряд ухвалив "унікальне" нафтове рішення

Середа, 23 грудня 2009, 14:41

Кабінет міністрів прийняв рішення, яким вніс зміни до порядку проведення аукціонів із продажу нафти і газового конденсату.

Про це заявила голова Державного комітету з питань регуляторної політики й підприємництва Олександра Кужель, повідомляє агентство "Українські новини".

За її словами, суть змін полягає у прив'язці ціни нафти українського походження, що продається з аукціонів, до митної вартості російської нафти, увезеної до України.

"Це унікальне рішення - продаж нафти на аукціонах ми вивели на ринковий рівень, щоб ціна не занижувалася тим, хто тримає контрольний пакет на цьому аукціоні, а була така ціна, яку дають митники", - сказала вона.

Реклама:

Кужель додала, що остаточне прийняття цього рішення стало можливим після особистих зустрічей прем'єр-міністра Юлії Тимошенко із представниками найбільших нафтотрейдерів країни.

Як повідомлялося, раніше Міністерство економіки розробило проект постанови Кабінету міністрів, яким пропонується заборонити на аукціонах із продажу нафти, газового конденсату, природного й скрапленого газу, а також вугілля реалізовувати сировину за цінами, які більш ніж на 5% відрізняються від світових.

15 червня на засіданні експертно-аналітичної групи учасники ринку нафти й нафтопродуктів висловлювали стурбованість тим, що компанії, афілійовані із групою Приватбанку, продають на аукціонах нафту за цінами значно нижчими, ніж у інших учасників торгів.

Антимонопольний комітет заявив, що вважає непрозорими аукціони із продажу нафти й газового конденсату, але не став вживати конкретних кроків через відсутність офіційних скарг із боку учасників ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!