Мінагрополітики підрахувало, скільки Україні не вистачить цукру

Понеділок, 14 грудня 2009, 16:25

Дефіцит цукру в поточному маркетинговому році не перевищить 440 тис. тонн.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики Іван Демчак, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Дефіцит (цукру) не перевищить 440 тис. тонн. Покрити його планувалося за рахунок ввезення в 2009 році 193 тис. тонн, в 2010 році - 260 тис. тонн тростинного цукру-сирцю", - сказав він.

Демчак відзначив, що в цьому році виробництво бурякового цукру очікується в обсязі 1,37 млн. тонн цукру.

При цьому, за даними Держкомстату, перехідні залишки становлять 614 тис. тонн, у тому числі у населення - 380 тис. тонн, на складах цукрових заводів - 55 тис. тонн, у сільгоспвиробників - 51 тис. тонн, на підприємствах оптової торгівлі - 71 тис. тонн, у роздрібній торгівлі - 10 тис. тонн, в інших категорій - 47 тис. тонн.

При цьому заступник міністра вважає, що підстав для підвищення цін на цукор в даний час немає.

"Ціни будуть залежати від світових. Але поки що передумов для їх різкого зростання немає. У вересні-серпні ми продали на роздрібному ринку 74 тис. тонн цукру з Аграрного фонду і Держрезерву за ціною, нижчою від ринкової. Населення зміг сформувати запаси", - сказав він.

Демчак також вважає, що у випадку подорожчання цукру почнеться його ввезення до країни з Білорусії. Україна і Білорусь домовилися ввозити цукор тільки через один прикордонний пропускний пункт, на якому є спеціальна лабораторія.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!