Українським банкам треба ще 100 мільярдів

Понеділок, 2 листопада 2009, 09:24

Директор підрозділу з фінансових організацій рейтингового агентства Fitch Ratings Ольга Ігнатьєва у п'ятницю заявила, що українські банки необхідно докапіталізувати ще не менш ніж на 100 млрд. гривень.

На її думку, це дозволить кредитним установам покрити збитки від формування резервів та списання безнадійних боргів, пише газета "Комерсант-Україна".

"Ми очікуємо 40% проблемної заборгованості, обсяг безнадійних втрат - 28% кредитів банківського сектора", - сказала експерт, відзначивши, що для відродження кредитування адекватність капіталу банків повинна збільшитися з 10% до 14%.

Заявлений обсяг капіталу в кілька разів більший за той, який акціонери банків вливають у свої установи в 2009 році, зазначає видання.

Реклама:

За даними НБУ, за січень-жовтень статутні капітали банків збільшилися на 21,9 млрд. гривень, до 104,4 млрд. гривень. З них приріст капіталів державних і рекапіталізованих банків склав 12,1 млрд. гривень. При цьому власний капітал всієї системи зменшився на 1,3 млрд. гривень, до 118 млрд. гривень.

Голова дирекції з банківського регулювання і нагляду Нацбанку Василь Пасічник поки не підтримує оцінку Fitch розмірів докапіталізації і зростання нормативу адекватності капіталу, вважаючи, що ці показники будуть варіюватися в залежності від розвитку економічної ситуації.

Його заступник Руслан Гриценко повідомив, що НБУ вирішив зобов'язати банки доручити аудиторам провести чергову діагностику кредитних портфелів, яка дозволить визначити рівень докапіталізації.

Стрес-аналіз, який банки I і II груп пройшли наприкінці 2008 - на початку 2009 року, показував необхідність в капіталі на 24,7 млрд. гривень. Ще до 2 млрд. гривень потрібно банкам III і IV груп.

30 жовтня Нацбанк повідомив, що сума докапіталізації по 56 банкам становить 31,32 млрд. гривень. Установам I і II груп не вистачає 9,809 млрд. гривень, а банкам III і IV груп - 1,182 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: