Американські мільярдери збідніли на 300 мільярдів доларів

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 10:49

Журнал Forbes, який щорічно складає рейтинг зі 400 найбагатших людей Америки, визнав, що сукупне багатство "вершків американської громади" за 2008 рік зменшилося з 1,57 трлн. доларів до 1,27 трлн. доларів.

При цьому близько 40 млрд. з 300 млрд. доларів втрат припадає на перші десять осіб у топ-листі видання, пише газета "Дело".

Для участі в рейтингу багатіїв Америки Forbes навіть довелося знизити нижню планку з 1,3 млрд. доларів, як це було в 2008 році, до 950 млн. доларів.

Перше місце в списку зумів утримати засновник корпорації Microsoft Білл Гейтс. Однак у порівнянні з попереднім роком його статки скоротилися на 7 млрд. - до 50 млрд. доларів.

Реклама:

Набагато більше втратила друга за багатством людина в США, засновник і голова інвестиційної компанії Berkshire Hathaway Уоррен Баффет. Акції його компанії впали в ціні на 20%, і таким чином Баффет втратив п'яту частину свого капіталу. Тепер його статок оцінюється в 40 млрд. доларів.

Минулорічний список Forbes був цікавий тим, що в його першу десятку увійшли відразу чотири представники династії Уолтон, які володіють мережею гіпермаркетів Wal-Mart. Вони втрималися на своїх позиціях, але в цілому втратили близько 13 млрд. доларів.

На 3,5 млрд. доларів став бідніший медіамагнат і нинішній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, який, проте, з 17,5 млрд. доларів зберіг за собою восьме місце в рейтингу.

У цілому в порівнянні з 2008 роком 314 з 400 мільярдерів стали біднішими, а 32 і зовсім покинули список, поступившись місцем іншим більш успішним співвітчизникам.

Серед головних невдах 2008 року Forbes виділяє власника мережі гральних закладів в Лас-Вегасі Керка Керкоряна і засновника мережі фірм з прокату автомобілів Rent-a-Car Джека Тейлора. Перший через різкий відтік клієнтів в казино втратив 8,2 млрд. доларів капіталу, другий через падіння попиту на оренду лімузинів втратив 7 млрд. доларів.

Втім, у списку Forbes опинилися і два безперечних щасливчика. Один з них - банкір Ендрю Біл, який зумів збільшити свій особистий статок у три рази - до 4,5 млрд. доларів. На початку кризи він вдало скупив боргові зобов'язання і активи, які впали в ціні. і тепер продав їх.

Другим щасливчиком виявився добре відомий українцям фінансист Джордж Сорос. Зайнявши минулого разу 28-й рядок у рейтингу, цього року він зумів піднятися на 15-е місце, тим самим впритул наблизившись до першої десятки. Його статки збільшилися до 13 млрд. доларів.

На думку Forbes, серед причин, з яких основна частина багатих людей США втратили частину свого капіталу, - невдалі операції на ринку акцій і біржах, різке падіння цін на нерухомість, процеси і навіть просте шахрайство.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: