Жеваго відмовився від Тарути заради європейського ринку

П'ятниця, 25 вересня 2009, 09:33

Компанія Ferrexpo, яка належить бізнесмену Костянтину Жеваго, повертається на європейський ринок залізорудної сировини.

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, який є основним виробничим активом компанії Ferrexpo, за підсумками вересня збільшить постачання окатишів в Європу на 2%, пише видання "Дело".

Загальний обсяг експорту залізорудної сировини на традиційні ринки Східної Європи повинен скласти близько 750 тисяч тонн. У той же час компанія скорочує свої поставки на китайський ринок більш ніж на 45%.

Таким чином, компанія Жеваго повернулася на традиційні у кризовий період ринки збуту, в першу чергу, країни Східної Європи.

"Зараз ми переорієнтуємо наші продажі: поступово зменшуючи поставки на азіатський спотовий ринок, ми переходимо до постачання нашим довгостроковим клієнтам, багато з яких базуються в Європі", - пояснює директор з розвитку бізнесу Ferrexpo Гевін Маккей.

На думку експертів, повернення Ferrexpo на традиційні ринки збуту викликане поліпшенням ринкової кон'юнктури на європейському ринку і погіршенням ситуації на ринках Азії. Так, у Китаї почалося надвиробництво, а ціни на металопродукцію впали майже на 20%, відповідно скоротилася і вартість залізорудної сировини.

"За таких умов переорієнтація поставок полтавської руди виглядає логічно", - вважає аналітик інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Олександр Мартиненко.

Через зростання світового попиту на залізорудну сировину та обмежені можливості виробничих потужностей Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo змушене відмовитися від поставок на внутрішній ринок.

Як повідомили на комбінаті, у вересні взагалі не заплановані відвантаження основному споживачу полтавської руди в Україні - підприємствам "Індустріального союзу Донбасу" Сергія Тарути.

"На даний момент нам необхідно постачати продукцію нашим споживачам на європейських країнах", - стверджує Гевін Маккей.

У таких умовах, на думку експертів, ІСД доведеться збільшувати частку сировини, що закуповується на гірничо-збагачувальних комбінатах "Метінвест Холдингу", який належить Рінату Ахметову.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: