У Тимошенко прогнозують дефіцит цукру у березні-серпні 2010 року

Вівторок, 22 вересня 2009, 17:57

Дефіцит цукру в Україні у другій половині 2009/10 маркетингового року, який почався 1 вересня, може скласти мінімум 300 тис. тонн.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Міністерства економіки.

У пояснювальній записці до проекту поправок щодо порядку розподілу тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини, Мінекономіки оцінює наявні залишки цукру на внутрішньому ринку на 1 вересня в 0,6 млн. тонн, що майже в 1,6 рази менше, ніж на аналогічну дату 2008 року.

"За оцінками Мінагрополітики, в поточному 2009/10 МР виробництво цукру з української цукрового буряку становитиме 1,5 млн. тонн при потребі внутрішнього ринку близько 2 млн. тонн", - говориться в документі.

Реклама:

Мінекономіки відзначає, що через відсутність обігових коштів для здійснення авансових платежів за енергоресурси виробництво цукру в поточному сезоні може бути навіть менше 1,5 млн. тонн.

Міністерство зазначає, що ситуація ускладнюється ще й дефіцитом цукру на світових ринках, характерним для цього сезону, у зв'язку з чим ціна на нього з початку року зросла вже вдвічі - до 496 доларів за тонну в Нью-Йорку і 558 доларів за тонну в Лондоні - і, за оцінками аналітиків, ще не досягла максимуму.

У зв'язку з цим Мінекономіки пропонує внести поправки до порядку розподілу тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини, які б дозволили розпочати розподіл тарифної квоти та видачу ліцензій.

Згідно з ними, 80% квоти дістанеться країнам, що постачали цю продукцію на вітчизняний ринок в 2001, 2003 та 2004 роках, а 20% - новим країнам-постачальникам.

Як повідомлялося, Україна зобов'язалася перед Світовою організацією торгівлі ввести квоту на щорічне пільгове ввезення в країну 260 тис. тонн тростинного цукру-сирцю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: