Тимошенко: неправильна політика НБУ призвела до рецесії

Вівторок, 15 вересня 2009, 14:25

Прем'єр Юлія Тимошенко вважає, що неправильна політика з рефінансування банків стала однією з причин рецесії економіки.

Про це вона заявила, презентуючи проект бюджету на 2010 рік у вівторок.

"Рецесія, на мій погляд, має три фундаментальні причини. В першу чергу - це відсутність кредитування реального сектора економіки через банківську систему. 110 мільярдів рефінансування було достатньо, щоб наповнити ліквідністю банки, спрямувавши їх у реальний сектор економіки", - заявила вона.

Натомість, за її словами, ці кошти "пішли на валютні ринки, де інколи 3-4% у день заробляли на свої капітали, спекулюючи на валютних курсах".

Реклама:

"Коли відсутнє фінансування реального сектору економіку, вона просто не живе. Вона згортається. Тому я вважаю, що якби була правильно побудована політика рефінансування, ми мали б інші показники ВВП",- поскаржилась Тимошенко.

Ще однією причиною рецесії вона назвала відсотки за кредитами, зумовлені обліковою ставкою й ставкою рефінансування (16%).

"За такі відсотки, неможливо вести будь-який бізнес", - зазначила вона.

Третьою причиною рецесії прем'єр назвала девальвацію гривні нижче прогнозованого рівня.

"Те, що ми маємо з девальвацією - це непрофесійна спекулятивна політика Нацбанку. Те, що в нас допущені помилки, що допущено кредитувати у валюті, це привело до того, що бізнес, домашні господарства, отримавши показник девальвації гривні, стали по суті банкротами. Бо повертати такі кредити вони не могли", - заявила Тимошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: