Тігіпко: у крісло Стельмаха має сісти заступник Ульянченко

Неділя, 13 вересня 2009, 20:44

Банкір Сергій Тігіпко вважає, що заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак мав би стати головою Нацбанку.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV, наголосивши на тому, що керівництво Нацбанку необхідно змінити.

"Він працював разом зі мною і Арсенієм Яценюком у 2003-2004 роках, добре знає ситуацію, яка була дуже близька. Є повага від банків - сам більше 5 років працював у банку", - зазначив банкір.

Тігіпко наголосив, що головою Нацбанку може бути лише "людина президента".

Реклама:

"Президент може поставити питання про звільнення голови Нацбанку і про призначення. Призначити йому не вдасться, тому що немає більшості (у парламенті)", - заявив він.

"Я б призначив першого заступника, це робиться через раду НБУ, де у президента 50%, ще один голос можна взяти, і після цього подав пана Стельмаха на звільнення. Тоді б перший заступник міг виконувати обов'язки і претендувати на те, щоб його проголосували", - вважає банкір.

"Біда Нацбанку, що дуже багато людей, які не знають, що таке комерційний банк. Тому люди є. Я можу сказати, що є й банкіри. Я б назвав Бориса Тимонькіна, теж досвідчений і дуже гарний фахівець з комерційних банків", - сказав Тігіпко.

Крім того, прогнозуючи курс національної валюти на найближчі декілька тижнів, колишній голова НБУ зазначив, що курс має зупинитися на рівні 7,8-7,9 гривень за долар, "тому що є макроекономічні підстави для такої стабілізації".

"Я вважаю, якщо б були ефективні дії Нацбанку, можна було б швидко повернути до курсу 7,7, у першу чергу, за рахунок жорстких адміністративних заходів", - зазначив банкір.

"Зараз банки всі знаходяться під дуже серйозним тиском Нацбанку, тому що всі взяли рефінансування. Зараз просто треба викликати банкірів і казати, який буде курс на наступний день", - сказав Тігіпко.

"Якщо хтось щось не розуміє, чи буде говорити про ринкову економіку, треба просто любими перевірками заставити увійти в курс. А після цього можна було б трошки посилити гривню до 7,6. Це б заспокоїло людей і дозволило збільшити депозити", - заявив він.

Також, коментуючи заяву прем'єра про те, що уряд орієнтується на усереднений курс у наступному році на рівні 7,5 гривень за долар, банкір сказав: "Поки що я бачив прогнози Кабміну 8,5-8,6, і це була абсолютна помилка".

"Якщо ви даєте такі прогнози, то вся економіка отримує сигнал, що буде такий курс. Це поганий сигнал. Дійсно, я б закладав 7,5", - заявив Тігіпко.

Крім того, він порадив громадянам тримати депозити або у західних банках, або у державних.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: