Україна виставить всі обленерго на продаж до кінця 2009 року

Середа, 19 серпня 2009, 18:03

Контрольні пакети акцій 14 обласних енергопостачальних компаній (обленерго), що належать державі, будуть виставлені на продаж на відкритих конкурсах з елементами аукціону до кінця 2009 року.

Про це повідомив в.о. голови Фонду державного майна (ФДМ) Дмитро Парфененко, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідні плани розміщення акцій обленерго Кабінет міністрів затвердив на засіданні в середу.

У той же час Парфененко зазначив, що графік і конкретні терміни оголошення аукціонів ФДМУ планує визначити за результатами окремої наради з Міністерством палива та енергетики України та Національною акціонерною компанією "Енергетична компанія України".

Реклама:

"На сьогоднішній день ми не в змозі це визначити", - підкреслив Парфененко.

Як повідомлялося, відповідно до розпорядження Кабінету міністрів від 29 липня, ФДМ отримає для подальшого продажу на конкурентних умовах контрольні пакети акцій у розмірі 60% +1 акція в 12 обленерго (для "Запоріжжяобленерго" це буде 60,25%, "Луганськобленерго" - 60,06%), а також 51% акцій "Тернопільобленерго", 50% +1 акція "Київенерго" і 46% акцій "Черкасиобленерго".

НАК "Енергетична компанія України" збереже за собою по 15%-1 акція у "Вінницяобленерго", "Волиньобленерго", "Дніпрообленерго" та "Закарпаттяобленерго", 10,01%-1 акція в "Хмельницкобленерго", по 10%-1 акція в "Крименерго", "Миколаївобленерго" і "Чернівціобленерго", 5,06%-1 акція в "Донецькобленерго" та 5%-1 акція в "Харківобленерго".

Останній раз конкурси із продажу контрольних пакетів акцій обленерго було оголошено у жовтні 2000 року. При цьому вони проходили за окремою процедурою, зокрема, до учасників конкурсу пред'являлися жорсткі кваліфікаційні вимоги.

Пізніше керівництво ФДМ на чолі з Олександром Бондарем заявило про необхідність знизити вимоги до претендентів, щоб розширити кількість учасників і підвищити ціну продажу, зокрема, допустити до торгів українські та російські компанії.

Радником України з приватизації обленерго виступав банк CS First Boston. Разом з міжнародними фінансовими організаціями він заявляв, що до проведення конкурсів українська сторона має вирішити питання тарифів, реструктуризації боргів обленерго перед енергоринком, і частково ці вимоги були задоволені.

У результаті шість обленерго були продані за 865,72 млн. грн. при загальній стартовій ціні 603,53 млн. грн. Американська AES Washington Holdings BV придбала 75%+1 акція "Київобленерго" і 75%+1 акція "Рівнеобленерго", а словацька Vychodoslovenske Energeticke Zavody SP - 75,56% акцій ВАТ "Житомиробленерго", 70% акцій ВАТ "Севастопольенерго", 65% акцій ВАТ "Херсонобленерго" і 51% акцій ВАТ "Кіровоградобленерго".

Досить швидко обленерго, куплені словацькою компанією, перейшли у власність до російським інвесторів, які, ймовірно фінансували цю покупку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: