5 компаній збудують термінал з перевалки скрапленого газу в Україні

Середа, 15 липня 2009, 17:54

Компанії SNC Lavalin International Inc (Канада), Мitsubishi Corporation (Японія), Cilyk Holding, Gap Insaat й Sancakli Group (усі - Туреччина) зацікавлені в будівництві в Україні терміналу з перевалки скрапленого газу (СПГ-терміналу).

Про це йдеться в повідомленні Міністерства палива й енергетики, передає агентство "Українські новини". 

Під головуванням заступника міністра палива й енергетики Бурзу Алієва відбулася нарада із обговорення заходів із реалізації проекту будівництва в Україні СПГ-терміналу.

У ході наради Алієв зазначив, що відповідно до директив Європейського Союзу в частині диверсифікованості поставок енергоресурсів в Україну, будівництво терміналу на сьогодні є актуальним питанням у напрямку стратегічного розвитку енергетичного сектора країни.

Реклама:

Учасники наради зазначили, що з метою створення конкурентноздатного енергетичного ринку в Україні, мати одного постачальника імпортованого газу неперспективно.

Віце-президент Cilyk Holding Ахмет Тачйілдіз підтвердив, що проблем із проходженням танкерів зі скрапленим газом через протоки Босфор і Дарданелли не буде.

Керівники SNC Lavalin International Inc. також проінформували про зацікавленість у реалізації цього проекту, але остаточне рішення про масштаби участі компанії в ньому буде прийнято після створення бізнес-плану.

Зазначено, що зараз компанія вже реалізує аналогічний проект будівництва терміналу в Польщі й інших країнах світу.

Із своєї сторони, Уджі Утскі, генеральний директор Mitsubishi в Україні, підтвердив, що японська корпорація зацікавлена в реалізації проекту в рамках консолідованого консорціуму в складі присутніх на нараді компаній.

За результатами наради ухвалено рішення про створення робочої групи щодо координації робіт, пов'язаних з реалізацією проекту будівництва в Україні СПГ-терміналу, яка повинна опрацювати низку питань, які, зокрема, стосуються розробки бізнес-плану, джерел фінансування проекту й шляхів його реалізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: