РНБО хоче диверсифікації джерел поставок газу до України

П'ятниця, 5 червня 2009, 15:54

Рада національної безпеки й оборони констатує необхідність диверсифікованості джерел поставок газу до України.

Про це заявив перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш на брифінгу після засідання ради, повідомляє агентство "Українські новини".

Він повідомив, що такий висновок закладений у проекті рішення ради.

Зокрема, РНБО виступає за налагодження поставок газу із прикаспійських і середньоазіатських країн, участь у проектах з розробки родовищ газу на території країн Африки й Близького Сходу, а також поставки скрапленого газу із країн Африки й Близького Сходу.

Реклама:

У зв'язку з цим РНБО рекомендує президентові Віктору Ющенку доручити Кабінету міністрів розробити програму будівництва терміналу для прийому скрапленого природного газу, створити власне виробництво або здійснити закупівлю танкерів-газовозів.

Уряду також буде запропоновано ліквідувати систему перехресного субсидування певних категорій споживачів газу з одночасним введенням механізму адресної грошової допомоги для малозабезпечених верств населення.

Також Кабміну буде запропоновано ліквідувати політичні й адміністративні бар'єри для участі бізнесу в модернізації газотранспортної системи України.

Також РНБО виступає за розробку й затвердження протягом місяця плану невідкладних заходів для реалізації Брюссельських домовленостей із модернізації української ГТС.

Як відомо, єдиний постачальник газу до України - російський "Газпром".

Відповідно до затвердженого Кабміном прогнозного балансу надходження й розподілу природного газу на 2009 рік, 20,6 млрд. кубометрів становить газ власного видобутку, 33 млрд. кубометрів газу буде поставлено "Газпромом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: