Вартість бензину повернуть на дотравневий рівень?

Вівторок, 30 червня 2009, 10:12

Експертно-аналітична група (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів при Мінпаливенерго на своєму засіданні 6 червня має намір розглянути питання про зміну методики розрахунку вартості автомобільного палива на АЗС.

За словами генерального директора держпідприємства "Укрнафтохімпереробка", яке займається аналізом цін, Володимира Емеліна, група може повернутися до використання формули, яка діяла до травня 2009 року, пише газета "Дело".

Видання нагадує, що тоді ЕАГ розраховувала ціни, виходячи з середнього арифметичного між оптової вартістю палива українського та імпортного виробництва.

А починаючи з травня, експерти при Мінпаливенерго перестали враховувати споживання вітчизняних нафтопродуктів.

Реклама:

За часом це співпало з різким підвищенням вартості палива на заправках.

У червні ціни на нього підскочили більш ніж на 10%.

Так, бензин марки А-95 на столичних заправках вже коштує 6,88-6,93 гривні за літр.

"Зараз група при Мінпаливенерго користується лише даними американської приватної компанії Platt's, яка, в свою чергу, бере котирування вартості на нафтопродукти на європейському ринку. При цьому ціна більш дешевої української нафти не враховується ", - говорить заступник директора науково-технічного центру" Психея "Геннадій Рябцев.

На думку експерта, рішення про виключення з формули вартості вітчизняних нафтопродуктів пролобіювали великі нафтотрейдери, які хочуть виправдати підвищення вартості своєї продукції.

Хоча ЕАГ не володіє повноваженнями щодо регулювання ринку, її дані є своєрідним індикатором.

Тобто, якщо розрахункові ціни виросли, нафтотрейдерам ніщо не заважає піднімати свої розцінки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: