Міністерству економіки Конституційний Суд – не указ?

Четвер, 25 червня 2009, 12:01

Рішення Конституційного суду (КС) про неправомочність уряду знижувати тимчасову цільову надбавку до імпортної мито в розмірі 13%, оприлюднене 24 червня, не впливає на прийняте раніше рішення Кабінету міністрів про її скасування для більшості товарних груп.

Таку думку висловив міністр економіки Богдан Данилишин у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ставки мита залишаються поки що для двох товарів - холодильники та автомобілі", - сказав він.

Данилишин зазначив, що міністерство після одержання рішення КС ще раз проаналізує його на предмет того, чи не означає воно, що тимчасова цільова надбавка до імпортної мито в розмірі 13% знову поширюються і на інші групи товарів.

Реклама:

Як повідомлялося, ухвалений 2009 року закон "Про внесення змін до деяких законів України метою поліпшення стану платіжного балансу України в зв'язку зі світовою фінансовою кризою" передбачав введення 13-відсоткової тимчасової цільової надбавки до мито на імпорт ряду товарів терміном на місяців.

До їх переліку увійшли, зокрема, продукти харчування, одяг, взуття, холодильники і плити, а також легкові, вантажні автомобілі і автобуси.

Закон був опублікований 24 лютого і вступив в силу через 10 днів з моменту опублікування.

У той же час закон надає Кабінету міністрів право на свій розсуд зменшувати розмір тимчасової мита за окремими товарними позиціями.

Уряд 18 березня скористалися цим правом і оголосив про своє рішення скасувати 13% надбавку до мита на імпорт на весь ряд товарів, крім автомобілів і холодильного обладнання.

24 червня Конституційний Суд визнав неконституційними надані уряду повноваження з продовження, зміни та скасування тимчасової надбавки до діючих митних ставок, а також право зменшувати або скасовувати цю надбавку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: