Тарута закуповує руду в Росії

Четвер, 25 червня 2009, 08:59

У травні імпорт залізорудної сировини до України збільшився на 56% у порівнянні з відповідним періодом 2008 року.

Якщо 2008 роцку в останньому місяці весни до України було завезено 311 тисяч тонн залізної руди, то у травні 2009 року цей показник склав 484 тисячі тонн, пише газета "Дело".

При цьому єдиною країною-постачальником руди в минулому місяці була Росія.

Основними імпортерами виступили підприємства, що входять в структуру корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (належить Сергію Таруті), - Алчевський металургійний комбінат і Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського.

Реклама:

Ці підприємства змушені купувати руду в Росії, оскільки їх не влаштовує ціна, за якою продає сировину основний виробник залізної руди в Україні - група компаній "Метінвест", що належить Ринату Ахметову.

Зростання імпорту пов'язане з тим, що метпідприємства не влаштовує ціна, за якою продає сировину основний виробник залізної руди в Україні "Метінвест".

За даними видання, вартість вітчизняної сировини складає 40-41 долара за тонну, у той час як витрати на російську руду, з огляду на транспортні витрати, не перевищують 37-40 доларів.

На думку аналітиків, наразі "ІСД", з огляду на скорочення завантаження підприємств на 30%, може забезпечувати свої потреби імпортним сировиною у повній мірі.

До того ж, частину необхідної залізної руди "ІСД" закуповує у компанії Ferrexpo, яка володіє Полтавським ГЗК.

Директор з розвитку бізнесу Ferrexpo Гевін МакКей ціну, за якою компанія продає сировину корпорації, не називає.

До недавнього часу відмовлялася купувати сировину "Метінвесту" і підприємство Володимира Бойка - ММК ім. Ілліча. Однак, у травні ціни з "Метінвестом" були узгоджені. Тому імпортувати сировину не довелося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: