МВФ схвалив виділення Україні другого траншу. ОНОВЛЕНО

П'ятниця, 8 травня 2009, 19:34

Міжнародний валютний фонд (МВФ) виділить Україні другий транш кредиту за програмою співпраці stand-by у розмірі 1,9 млрд. SDR (2,8 млрд. доларів).

Відповідне рішення затвердила рада директорів фонду у п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Рада директорів МВФ сьогодні завершила перший перегляд програми stand-by і затвердила негайне виділення другого траншу в еквіваленті 1,9 млрд. SDR. Це доведе загальну виплачену суму в рамках програми до 4,9 млрд. SDR", - відзначається в прес-релізі Фонду.

Фонд зазначає, що по завершенню перегляду директори погодилися збільшити суму другого траншу порівняно з попередньо запланованими 1,3 млрд. SDR.

Реклама:

Також узгоджений відступ від раніше узгоджених критеріїв виконання програми у сфері дефіциту бюджету, валютно-курсової політики, валютно-обмінних та імпортних обмежень, які українська влада погодилася повністю усунути в найближчому майбутньому.

Третій транш кредиту у розмірі близько 3 млрд. доларів Україна може отримати після 15 червня, коли відбудеться черговий перегляд програми.

Як відомо, МВФ затвердив кредитну програму stand-by для України загальним обсягом 11 млрд. SDR на початку листопада 2008 року і тоді ж виділив перший транш по ній в розмірі 3 млрд. SDR (4,5 млрд. доларів на той момент).

Програма передбачає щоквартальну перевірку місією фонду виконання Україною умов меморандуму економічної політики, підписаного українським керівництвом.

У випадку їх дотримання наступний транш мав надійти 15 лютого 2009 року (1, 25 млрд. SDR), а потім - 15 травня (2, 5 млрд. SDR), 15 серпня (0, 75 млрд. SDR) і 15 листопада (2 млрд. SDR).

Разом з тим, у кінці січня - на початку лютого 2009 року місія МВФ не змогла завершити перегляд через ряд неузгоджених питань.

Позитивний висновок за підсумками першого перегляду місія змогла зробити лише в кінці квітня.

Крім того вона підтримала пропозицію української сторони збільшити розмір другого траншу до 1, 9 млрд. SDR (2,85 млрд. доларів) і направити понад половину вказаної суми на покриття дефіциту бюджету, тоді як традиційно одержувачем коштів МВФ був Нацбанк, а цільове призначення грошей полягало у підтримці платіжного балансу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: