"Газпром" тримає Польщу на голодному пайку

Четвер, 28 травня 2009, 14:11

"Газпром" досі не відновив додаткові поставки газу до Польщі, яка з січня недоотримує близько 25% імпортного газу за контрактом з швейцарським трейдером RosUkrEnergo, співвласником якого є російський газовий монополіст.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на TVN24.

Відновлення поставок обговорював польський віце-прем'єр Вальдемар Павляк 27 травня з російським міністром по справам енергетики Сергієм Шматком.

Павляк нагадав, що польська сторона давно затвердила парафований 8 травня національною PGNiG та "Газпромом" договір про поставку додаткових 1 млрд. кубометрів газу до 30 вересня, чого не зробили до сих пір росіяни.

Реклама:

"Міністр Шматко сигналізував, що згода з російської сторони так само є, значить за кілька днів справа буде позитивно вирішена", - сказав Павляк журналістам.

Віце-міністр також повідомив, що наступного тижня поїде на економічний форум до Санкт-Петербургу, де зустрінеться з Шматком.

Крім цього він не виключив можливості зустрічі з російським віце-прем'єром Ігорем Сєчіним та з головою "Газпрому" Олексієм Міллером.

Павляк назвав ключовим для відновлення додаткових поставок внесення змін до Ямальського договору з 1933 року, який визначає умови поставки російського газу територією Польщі до Німеччини.

Голова правління PGNiG Міхал Шубський сказав в середу РАР, що не знає причин, чому "Газпром" досі не затвердив раніше парафований договір й не почав поставляти газ.

За повідомленням PGNiG, оціночна вартість газу у парафованому контракті з "Газпромом" становить близько 300 млн. доларів. Його остаточна вартість буде визначатись за формулою, в основі якої світові ціни на нафтопродукти.

PGNIG за контрактом з RUE з листопада 2006 року до 2010 року мала отримувати 2,3-2,5 млрд. кубометрів газу.

На початку лютого Павляк не виключив можливості підписання нового контракту з "Газпромом" до квітня. Пізніше він та представники PGNIG говорили, що сподіваються на підписання контракту на початку травня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: