Жеваго не хоче віддавати "Фінанси та Кредит"

Понеділок, 25 травня 2009, 11:31

Банк "Фінанси та Кредит" отримав можливість залишитися приватним.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", після одержання рефінансування Нацбанку в 2,5 млрд. грн. власник банку "Фінанси та кредит" має намір відмовитися від його рекапіталізації за рахунок держави.

Офіційно в банку не мають наміру визнавати зміну планів до реструктуризації зовнішніх позик на суму 262,5 млн. дол.

Експерти сумніваються, що власник "Фінанси та Кредит" зможе самостійно стабілізувати банк, і тому вважають, що установа все-таки дістанеться державі.

У суботу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що уряд має намір рекапіталізувати п'ять українських банків.

Ще в кінці квітня в. о. міністра фінансів Ігор Уманський назвав сім банків, до яких планувала увійти держава: "Київ", "Надра", Родовід Банк, Укрпромбанк, Укргазбанк, "Фінанси та Кредит" та Імексбанк.

Пізніше він підтвердив інформацію про те, що Імексбанк вийшов з переговорного процесу з Кабміном, так як був готовий віддати державі не більше 39% акцій. За технологією Кабмін має отримати у власність не менше 60%+1 акція банків, що планують рекапітулізувати.

За даними Нацбанку, на 1 квітня банк "Фінанси та Кредит" займав 14 місце за активами (18,316 млрд. грн.) із власним капіталом 2,477 млрд. грн. Його акціонерами були ТОВ "Асканія" (48,88%) і ЗАТ F&C Realty. Власником банку вважається співвласник корпорації Ferrexpo Костянтин Жеваго.

Джерело в Кабміні пояснило, що другим банком, який має намір відмовитися від допомоги уряду, є "Фінанси та Кредит":

"Він отримав рефінансування від Нацбанку в 2,5 млрд. грн., і пан Жеваго сказав, що може сам впоратися з проблемами. Пані Тимошенко знає більше, але я думаю, що вона мала на увазі саме це. Але спочатку Жеваго хоче домовитися про реструктуризацію всіх зовнішніх боргів".

"Фінанси та Кредит" веде переговори про реструктуризацію синдикованого кредиту на 70 млн. дол., який банк повинен був погасити ще в березні. В серпні закінчується термін погашення синдикату на 42,5 млн. дол., а в січні 2010 року - єврооблігацій на 150 млн. дол.

У банку заявили, що продовжують переговори з урядом щодо умов рекапіталізації, бажаючи, щоб вони були максимально коректними. Кабмін готовий отримати 60%+1 акцію у власність і ще 15% - в управління.

Джерело видання в правлінні Нацбанку підтвердило, що до вступу в силу постанови про обмеження терміну рефінансування 90 днями "Фінанси та Кредит" отримав саме 2,5 млрд. грн.

"Я не знаю, що саме було запропоновано в заставу, але це активи Жеваго", - сказав він.

Співрозмовник вважає, що власник банку не відмовиться від допомоги Кабміну.

"У рекапіталізації велику роль грає політична доцільність, і Жеваго від цього тільки виграє, - вважає чиновник. - З цієї ж причини я сумніваюся, що будуть рекапіталізовані Надра Банк і Родовід Банк, а власнику Укргазбанку доведеться домовлятися на політичному рівні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: