Американська економіка стає стабільнішою?

П'ятниця, 22 травня 2009, 08:30

Курс американського долара на світових ринках 20 травня впав до найнижчої позначки з початку цього року.

Падіння збіглось із заявами офіційних американських представників про те, що економіка США стабілізується, передає Радіо "Свобода".

Міністр фінансів Сполучених Штатів Тімоті Ґайтнер заявив у середу, що "існують важливі ознаки" того, американська фінансова система "починає одужувати".

За словами економічного аналітика з Лондона Джона Гіґґінса, інвестори, які продають американські долари, поділяють оптимізм міністра фінансів США. Вони позбуваються доларів, щоб знову вкласти капітал у потенційно вигідніші, але ризикованіші комерційні ринки. Наприклад, акції. І саме це призводить до падіння курсу долара.

Реклама:

"Зрозуміло, що настрої на ринках стали набагато агресивнішими із середини березня, що збіглось із періодом слабкості долара. Отож до певної міри я думаю, що це відображає готовність до ризикованіших інвестицій", - каже Гіґґінс.

Ще однією причиною падіння долара може бути той факт, що Вашингтон витрачає надто багато грошей на відновлення економіки, зазначають експерти.

 Ризик інфляції від цього зростає. Інфляція, в свою чергу, призводить до того, що вартість валюти завтра буде меншою, ніж сьогодні.

Фінансова інформаційна служба "Блумберґ" відзначає, що долар упав щодо євро раніше цього тижня після того, як американський Центральний банк оголосив про плани стимулювання економіки і скупив 300 мільярдів боргу США.

Багато інвесторів бояться такої політики, бо це означає, що уряд починає друкувати більше грошей. Однак Гіґґінс каже, що страх перед інфляцією може мати незначний вплив, коли мова заходить про рекордне падіння курсу 20 травня.

"Малоймовірно, що політика кількісного послаблення сприяла б більшій інфляції найближчим часом... Отож, я думаю, що переважно останній фактор -  бажання ризикувати і призвело до нинішнього послаблення долара", - вважає Гіґґінс.

На думку фінансиста, останнє послаблення долара скоріше відображає сподівання і невпевненість самих інвесторів, а не є показником здоров'я американської економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!