"Роснефть" може залишитися без кредитів через санкції

Середа, 30 квітня 2014, 16:18

Санкції США проти глави "Роснефти" Ігоря Сечіна загрожують планам компанії отримати до 4 мільярдів доларів у вигляді кредитів у рахунок майбутніх поставок нафти.

Про це повідомили RLPC, відділенню Thomson Reuters, джерела в банках.

Як наголошується, в той час як "Роснефть" веде переговори про передоплату в 1,5-2 мільярда доларів з BP і нафтотрейдером Vitol, США ввели санкції щодо Сєчіна як одного з наближених президента РФ Володимира Путіна.

"Роснефть" все більше залежить від кредитів в рахунок поставок нафти, у міру того як інші джерела фінансування, включаючи ринки облігацій, стають менш доступними для неї та інших російських компаній.

Реклама:

"Ситуація для "Роснефти" погіршується, ці угоди про передоплату стали для компанії важливим джерелом коштів, їх необхідно укласти", - сказало одне з джерел.

На початку 2013 року "Роснефть" взяла два синдикованих кредити на загальну суму 30,1 мільярда доларів для покупки ТНК-ВР. Вона планувала рефінансувати проміжні кредити на 12,7 мільярда доларів і 11,9 мільярда доларів за рахунок випуску облігацій, але ці плани провалилися в травні минулого року.

За словами іншого банкіра, після багатомісячної затримки Роснефть і ВР майже домовилися про п'ятирічний кредит на 1,5-2 мільярди доларів під 200 базисних пунктів плюс комісійні збори.

Початкова сума кредиту, відкритого в листопаді 2013 року, становила 5 мільярдів доларів, але він був припинений в січні, після того як "Роснефть" отримала 3,4 мільярда доларів від банків. Переговори з Vitol тривають, повідомили джерела.

Роснефть і ВР відмовилися від коментаря, а представники Vitol були недоступні. ВР обговорила ситуацію з юристами, які запевнили компанію, що угода може відбутися, оскільки проти самої "Роснефти" санкцій немає, повідомило одне з джерел.

Однак інші джерела вважають, що угод не буде, так як банки прагнуть скоротити операції з російськими компаніями, чекаючи нових санкцій. Ймовірність домовитися про кредити була б вищою, якби Сечин покинув свій пост, сказало одне з джерел.

"Це залежить від формулювання санкцій і того, чи залишиться Сечин активним директором компанії", - сказав він.

За словами іншого джерела, "Роснефти" з її високими капіталовкладеннями необхідно щорічно залучати позикові кошти в розмірі близько 25 мільярдів доларів.

Reuters

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: