НБУ дасть грошей на недобудоване житло

Середа, 8 квітня 2009, 13:39

Національний банк (НБУ) підтвердив готовність виділити кошти для кредитування інвесторів недобудованих житлових об'єктів в Україні за програмою, затвердженою Міністерством регіонального розвитку та будівництва.

Про це президент Віктор Ющенко сказав на виїзній нараді з питань підтримки будівельної галузі в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Національний банк підтвердив свою готовність виділити цільовий ресурс для того, щоб розпочати такий стратегічний проект як добудова незавершеного будівництва житла в Україні", - сказав голова держави.

Він також відзначив, що поки програма розпочнеться з 1 мільярда гривень, який державна іпотечна установа (ДІУ) надасть незабаром "Ощадбанку" та "Укрексімбанку".

"Державна іпотечна установа здійснила свою емісію цінних паперів (на 1 млрд. грн.) і сьогодні ми знаходимося, по суті, на початку реалізації програми", - сказав Ющенко.

Заступник голови Мінрегіонбуду Дмитро Ісаєнко, повідомив, що на сьогодні в Україні налічується близько 900 об'єктів незавершеного житлового будівництва із ступенем готовності від 75%.

На їх добудову необхідно приблизно 20 млрд. грн., тоді як за програмою міністерства відібрано 465 об'єктів на 7,5 млрд грн.

"Ми сподіваємося, що після цієї наради фінансування буде затверджене", - сказав він.

Ісаєнко також виступив з ініціативою надання місцевим органам влади певного ліміту фінансування, щоб вони мали можливість вже зараз почати відбирати позичальників.

Як повідомлялося, міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда 27 лютого вважає можливим завершення до кінця 2009 року будівництва близько 400 житлових об'єктів з рівнем готовності 70% і вище.

Уряд виділить Державній іпотечній установі (ДІУ), ВАТ "Державний ощадний банк України" (Ощадбанк) і ВАТ "Державний експортно-імпортний банк" ("Укрексімбанк") по 1 млрд. грн. із стабілізаційного фонду держбюджету на збільшення їхніх статутних капіталів з метою здійснення кредитування фізосіб для завершення будівництва об'єктів житла зі ступенем готовності від 70% і більше.

Мінрегіонбуд прогнозував виділення державою цих 3 млрд. грн. до травня поточного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: