Таруту не хочуть рейтингувати

Понеділок, 6 квітня 2009, 09:15

Агентство Fitch у п'ятницю понизило другому за величиною виробнику сталі в Україні - "Індустріальному союзу Донбасу" (ІСД) - довгостроковий рейтинг B-з прогнозом "негативний", одночасно припинивши рейтингувати емітент.

В агентстві побоюються, що в 2009 році компанія не зможе виконати фінансові зобов'язання із погашення близько 500 млн. дол., пише видання "Комерсант-Україна".

"Агентство більше не рейтингує емітент і не проводить за ним аналіз", - йдеться в повідомленні.

В останній раз Fitch переглядали довгостроковий рейтинг дефолту компанії 27 листопада 2008 року, знизивши її з рівня B + до B, зберігши прогноз "негативний".

За методологією агентства, після B-(рейтинг спекулятивної категорії) йде ССС ( "зобов'язання виконуються, але дефолт представляється реальною можливістю").

У ІСД від коментарів відмовилися.

Пониження рейтингу ІСД в агентстві пояснюють тим, що гірничо-металургійний комплекс України, як очікується, буде відновлюватися повільніше, ніж світовий.

Крім того, "поточна глобальна рецесія і пов'язана з нею волатильність попиту та цін на сталь послаблюють здатність ІСД дотримуватися свої фінансові зобов'язання - в результаті компанія може порушити фінансові ковенанти (умови запозичення) в 2009 році", - сказано в повідомленні Fitch.

Агентство прогнозує, що в цьому році ІСД знизить виробництво сталі на 30% і в результаті, ймовірно, буде мати показник чистий борг/EBITDAR 3-3,5 x при передбачених кредитними угодами 2,6 x.

"Зазвичай за умовами позик, якщо відношення перевищило передбачений рівень, кредитори починають хвилюватися. Вони можуть вимагати дострокового погашення частини боргу", - нагадує аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун.

У Fitch відзначають, що з 3,3 млрд. дол. загального боргу ІСД 500 млн. дол. компанія повинна виплатити в 2009 році.

"Індустріальний союз Донбасу" займає друге місце за обсягом виробництва сталі в Україні (понад 10 млн. т 2008 року). Контролює Алчевський меткомбінат і коксохімічний завод, Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського, меткомбінати Dunaferr в Угорщині і Huta Stali Czestochowa в Польщі.

Основними власниками вважаються підприємці Сергій Тарута і Віталій Гайдук.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: