МВФ знову збирається кинути 1 трильйон доларів на рятування світу

Понеділок, 30 березня 2009, 09:20

Міжнародному валютному фонду (МВФ) в ході саміту "великої двадцятки" в Лондоні може бути виділено до 1 трлн. дол. на боротьбу з фінансовою кризою.

Про це заявив журналістам помічник президента РФ Аркадій Дворкович, повідомляє агентство "Интерфакс". 

"Суми, які фігурують, - від 500 млрд. дол. до 1 трильйона доларів", - сказав він, зазначивши, що 500 млрд. - це мінімальна сума, яка може бути виділена МВФ.

Помічник президента відзначив, що Росія дотримується точки зору, що МВФ необхідно реформувати, а не тільки обмежитися наданням зараз фінансових ресурсів.

"Йде серйозна дискусія з приводу реформування міжнародних фінансових організацій. Поки у деяких наших партнерів є бажання збільшити обсяг ресурсів, що надаються їм", - сказав Дворкович.

"Ми вважаємо, що виділення ресурсів повинне бути пов'язане з реформуванням, в першу чергу це стосується МВФ", - відзначив він.

За його словами, Росія вважає необхідним "чітку зв'язок збільшення ресурсів сьогодні з реформами МВФ через 2-3 роки".

"Реформа не обов'язково повинна передувати збільшенню ресурсів, але повинні бути чіткі зобов'язання за термінами і принципами проведення реформи МВФ", - сказав помічник президента.

Він зазначив, що обговорюється можливість надання МВФ грошових ресурсів шляхом покупки облігацій, які можуть торгуватися на ринку.

"Тоді не буде стимулів відмовитися від реформ", - сказав помічник президента.

Говорячи про пріоритетні напрямки реформування міжнародної валютної системи, Дворковіч відзначив, що на саміті "великої двадцятки", можливо, буде обговорюватися питання розширення корзини розрахункової грошової одиниці, використовуваної МВФ (SDR, спеціальні права запозичення).

Зараз SDR включає в себе долар, євро, фунт і японську ієну. На думку Дворковича, "було б логічно, якби кошик розширили за рахунок рубля і юаня".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: