Росія не хоче віддавати Євросоюзу українську ГТС?

Середа, 25 березня 2009, 11:19
У вівторок вперше були офіційно оголошені причини, за якими Росія готова переглянути договори на постачання газу до ЄС і його транзиту по Україні.

Москва сподівалася на відтворення Міжнародного газотранспортного консорціуму, який візьме в оренду ГТС України, а замість цього Київ просить Брюссель купувати весь російський газ на своєму східному кордоні з Росією.

У вівторок на засіданні ради безпеки Росії президент країни Дмитро Медведєв оголосив про перенесення міжурядових консультацій з Україною на рівні прем'єр-міністрів.

Він дав зрозуміти, що це пов'язано з підписаною напередодні "Спільною декларацією по газу ЄС і України", пише видання "Комерсант-Україна".

"Для того, щоб нам визначитися, які наслідки мало прийняття цієї декларації, варто подумати про те, щоб перенести ці консультації, заплановані наступного тижденя, на якийсь більш пізній термін", - пояснив президент РФ.

У самому ж тексті декларації вперше офіційно вказана справжня причина її підписання.

"Беручи до уваги намір України вступити до енергетичного співтовариства ЄС і, зокрема, дозволити закупівлю газу в Україні або на її західних чи східних кордонах", - йдеться в преамбулі документу.

Голова австрійського регулятора E-Control, заступник голови групи європейських регуляторів з електрики та газу (ERGEG) Вальтер Больтц роз'яснив позицію Європи з цього питання.

"У дійсності немає ніяких причин, за якими транзит повинен забезпечуватися Росією, і чому ми не повинні платити за нього, - сказав він .- Ми купуємо газ на російсько-українському кордоні і турбуємося про його доставку. Я вважаю, альтернативи немає".

За словами директора East European Gas Михайла Корчемкіна, тим самим Брюссель продемонстрував Москві, що газова війна не пройшла безслідно і тепер Євросоюз підтримує Київ у його прагненні інтегрувати українську газотранспортну систему (ГТС) до загальноєвропейської.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: