Найбільші фінансові групи виходять на український ринок

Понеділок, 16 березня 2009, 20:30

У найскладний для вітчизняних банків період найбільші фінансові групи світу - Deutsche Bank і HSBC - оголосили про відкриття повноцінних банківських установ в Україні.

З початку року практично всі іноземні банки, які присутні на нашому ринку, звузили свої бізнес-плани розвитку в Україні, пише видання "Дело".

Внаслідок скорочення закордонного фінансування українські "доньки" цих банків змушені скорочувати програми з нерухомості, відмовлятися від деяких видів кредитування і більш ретельно планувати витрати.

Але ніхто не очікував приходу в країну двох "мастодонтів" світової банківської системи - німецького Deutsche Bank і британського HSBC.

На думку експертів, на український ринок виходять дві абсолютно різні стратегії.

Якщо Deutsche Bank сконцентрується на корпоративному сегменті й обслуговуванні великих позичальників, то HSBC відкриттям банку протестують український роздріб, щоб вибрати банк для поглинання.

Реклама:

Один з найбільших у світі банків HSBC (Гонконгської-Шанхайської банківська корпорація), штаб-квартира якого знаходиться в Лондоні, вперше з'явився в Україні лише на початку минулого року, заявив про намір відкрити офіс по обслуговуванню суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Згодом замість представництва британці вирішили заснувати банк, і в липні 2008 року HSBC подав відповідний пакет документів на реєстрацію кредитно-фінансової установи в Національний банк України.

За інформацією НБУ, бізнес-план банку орієнтований на обслуговування корпоративних клієнтів та експортно-імпортні операції українських компаній. Однак швидко зробити це йому не вдалося. І тільки зараз британці наблизилися до отримання ліцензії.

Аналітики припускають, що крім корпоративного бізнесу, англійці будуть займатися і роздрібними послугами, оскільки ритейл - це саме той сегмент, в якому вони можуть проявити себе найкращим чином.

І хоча в банку стверджують, що мають намір будувати українську роздрібну мережу самостійно, учасники ринку впевнені, що HSBC готується придбати українську кредитну організацію.

На відміну від британців, німці з Deutsche Bank в Україні не новачки. Їх офіс відкрився в країні в лютому 2005 року, однак вони воліли працювати з українцями з Франкфуртського офісу.

Як правило, німецькі банкіри скупо коментують свої плани або подробиці переговорів у тому випадку, якщо вони ще не завершені.

Однак фахівці стверджують, що стратегія дочірнього банку Deutsche Bank Дойче Банк ДБУ найменше стосується роздрібного сегменту.
Швидше за все, банк сконцентрується на фінансуванні великих підприємств, управлінні їх грошовими потоками і зосередиться на організації випуску боргових цінних паперів. Провідними напрямками стануть також послуги з інвестиційного банкінгу і в галузі управління активами.

Директор представництва Deutsche Bank в Україні Костянтин Серьогін заявив, що банк розглянув всі варіанти присутності на нашому ринку і зупинився на створенні нової фінустанови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: