Повноваження кураторів НБУ в банках вважають надмірними

Четвер, 12 березня 2009, 10:56

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" вважає надмірними повноваження кураторів, яких вводять у банки рішеннями НБУ.

Про це йдеться в повідомленні УКБС, повідомляє агентство "Українські новини".

"Стурбованість асоціації викликають широкі повноваження куратора за узгодженням рішень керівництва банку й документів, пов'язаних з рухом коштів, а також право виносити за межі банку копії документів", - сказано в повідомленні.

УКБС вважає, що введення в банки кураторів з настільки широкими повноваженнями посилює недовіру до банківської системи.

Реклама:

"Куратор повинен здійснювати загальні функції нагляду за діяльністю банку й відповідати високим професійним вимогам. Лише в такому разі його призначення як уповноважений представник Нацбанку буде викликати довіру з боку позичальників, вкладників і кредиторів комерційного банку", - сказано в повідомленні.

УКБС сподівається на прийняття Нацбанком рішення про звуження повноважень кураторів для досягнення оптимального конструктивного співробітництва між регулятором і банківськими установами.

Постановою №38 від 30 січня НБУ врегулював порядок введення кураторів у банки й порядок їхньої діяльності.

Відповідно до цієї постанови, на куратора покладають наступні повноваження: контроль за проведенням банком різних операцій, ініціювання нарад з керівництвом банку, присутність на зборах акціонерів, засіданнях правління й спостережної ради банку, узгодження пов'язаних з рухом коштів рішень керівництва банку, винесення за межі банку копій документів, що свідчать про порушення банком нормативно-правових актів НБУ.

Термін повноважень куратора не може перевищувати 1 року від дня його призначення.

НБУ вже ввів кураторів до "Укргазбанку" і "Соцкомбанку" і має намір увести в "Банк регіонального розвитку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: