Верховний Суд поставив крапку у справі про догану Рожковій

Четвер, 3 лютого 2022, 13:58
 
фото нбу

Верховний Суд визнав перевищення повноважень Ради Нацбанку при оголошенні догани першій заступниці голови НБУ Катерині Рожковій.

Про це Рожкова повідомила у Facebook, рішення суду у реєстрі.

Крім того, рішенням суду саму догану визначно юридично нікчемною. 

Рожкова просила суд визнати незаконним  скасувати два рішення Ради Національного банку: одне щодо надання її діям оцінки головою Ради НБУ, друге – щодо винесення догани. Вона наголошувала, що такі дії Ради НБУ ухвалені поза межами її компетенції.

Реклама:

Верховний Суд погодився, що у ході винесення цих рішення Рада НБУ перевищила свої повноваження і не мала права накладати таке стягнення.

Водночас, саме через цей факт у попередніх інстанціях суди дійшли помилкового висновку про задоволення позовних вимог Рожкової, адже НБУ не порушував права позивачки. 

У ВС пояснюють, що притягнення до дисциплінарної відповідальності органом, який не наділений такими повноваженнями, не має правових наслідків. 

"Тому, застосоване до особи дисциплінарне покарання, не потребує спростування судом в порядку визначеному законодавством про працю", – дійшли висновку у суді.

Крім того, Рожкова подала два аналогічні позови в різні суди: до Окружного адмінсуду м. Києва та до Солом’янського районного суду, що є неприпустимим згідно законодавства.

Таким чином, суд частково задовольнив касаційну скаргу Нацбанку проти першої заступниці голови НБУ. Так як НБУ ніколи не порушував права позивачки, ВС скасував рішення попередніх інстанцій і ухвалив нове рішення.

Рожкова як позивачка зобов’язана сплатити на користь НБУ 3,8 тисячі грн судового збору за подання позовів.

Рекомендуємо почитати: Картковий будинок на Інститутській: що відбувається в НБУ та до чого тут справа Приватбанку

Нагадуємо:

Рада Національного банку 5 жовтня оголосила догану та недовіру першим заступникам голови НБУ Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу, які раніше працювали у команді ексголови регулятора - Якова Смолія, звільненого у серпні.

Рожковій та Сологубові висловили недовіру через їх публічні виступи, заявив член Ради Національного банку Василь Горбаль.

Заступники голови Національного банку Катерина Рожкова та Дмитро Сологуб порушили політику "єдиного голосу", що могло зашкодити порозумінню регулятора із міжнародними партнерами України, заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

У Міжнародному валютному фонді заявили, що забезпечення відповідальності правління НБУ має відбуватись згідно із засадами управління Нацбанком.

Посольство США в Україні поділяє стурбованість МВФ з приводу голосування Ради НБУ за догану заступникам голови НБУ Рожковій та Сологубу.

Суд скасував рішення Ради Національного банку про догану і висловлення недовіри першому заступнику голови правління НБУ Катерині Рожковій і заступнику голови правління Дмитру Сологубу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: