Компанія Жеваго живе ностальгією по 2008 року

Понеділок, 9 лютого 2009, 10:19
 

Для компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго минулий рік став одним з найкращих.

Виходячи з оголошених компанією виробничих показників за 2008 рік, галузеві аналітики очікують збільшення її виторгу на 55-59%, а чистого прибутку - в 2,5-3 рази, пише видання "Комерсант".

За показниками 2008 року, видобуток залізної руди знизився на 4%, до 27,762 млн. т, виробництво окатишів - на 0,4%, до 9,035 млн. т. В Ferrexpo пояснюють негативну динаміку роботи погіршенням світової кон'юнктури на сталь в II півріччі.

Це спричинило за собою різке зниження попиту на залізорудну сировину в IV кварталі.

"У жовтні деякі наші клієнти повідомили про свою нездатність прийняти поставки законтрактованого раніше тоннажу. За цим послідувала призупинення всіх закупівель окатишів за довгостроковими контрактами нашими основними клієнтами в Україні", - говорять в Ferrexpo.

У результаті компанія була вимушена піти на зниження виробництва. У листопаді-грудні, коли активність відновилася, Ferrexpo змогла реалізувати частину продукції на спотовому ринку.

Фінансові показники в компанії поки не повідомили, але відзначили, що "на протязі минулого року обмінний курс гривні знизився на 59,4%, а, з огляду на те, що близько 70% витрат компанії здійснюються у гривні, її падіння надає позитивний вплив на витрати Ferrexpo" .

Крім того, у зв'язку з падінням цін на нафту та скороченням витрат виробництва в Ferrexpo домоглися зниження собівартості виробництва в грудні на 21%, до 34,7 дол./т, у порівнянні з 43,9 дол./т за весь 2008 рік.

Галузеві аналітики підрахували, що з фінансової точки зору 2008 рік став найкращим для Ferrexpo за останні кілька років. За оцінками ІК Dragon Capital, минулого року виторг компанії виріс на 55%, а чистий прибуток - в 2,5 рази, до 331 млн. дол.

Повторити фінансовий результат 2008 року у найближчі роки Ferrexpo навряд чи вдасться, вважає Олег Юзефович з Alfa Capital.

"Останні кілька років ціни на залізорудну сировину росли як мильний міхур, який лопнув. Не виключено, що криза відкине Ferrexpo на рівень прибутковості 2003-2005 років", - відзначає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: